Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010

Προς ΕΣΗΕΑ για απολύσεις, 9/9/2010


ΕΠΕΙΓΟΝ
Προς: ΔΣ της ΕΣΗΕΑ.
Από τον Τάσο Αναστασιάδη, εκπρόσωπο Βήματος στο μεικτό της ΕΣΗΕΑ
Θέμα: Επικείμενες μαζικές απολύσεις στον ΔΟΛ.
Ημερομηνία: 9/9/2010

Συνάδελφοι,
Οφείλω να σας ενημερώσω για επικείμενες μαζικές απολύσεις στον ΔΟΛ, που έχουν πλέον ανακοινωθεί επίσημα και δημοσίως.
Πιο συγκεκριμένα, η διεύθυνση του Βήματος οργάνωσε σήμερα κατά δημοσιογραφικά τμήματα ενημέρωση στην οποία ανακοινώθηκε επί της αρχής ένα πρόγραμμα μαζικών απολύσεων συναδέλφων, προς το παρόν διοικητικών, με τη «διαβεβαίωση» ότι σε αυτές τις απολύσεις δεν θα συμπεριλαμβάνονται δημοσιογράφοι.
Δεν δόθηκε συγκεκριμένος αριθμός, αλλά διευκρινίστηκε ότι δεν πρόκειται για λίγους συναδέλφους: πρόκειται για σημαντικό αριθμό από τους «350 διοικητικούς», που θα «ελαφρύνουν» το μισθολόγιο (δηλαδή πρόκειται για δεκάδες απολύσεις -ίσως και για εκατοντάδες;). Στο πλαίσιο αυτό, πάντως, δεν διευκρινίστηκε ποιος θα αναλάβει τις δουλειές που κάνουν τώρα οι υπό απόλυση συνάδελφοι (εμφανίστηκαν απλώς ως αριθμός, ως απλό κόστος για εξοικονόμηση).
Ούτε εμφανίστηκε κανένα ειδικό σχέδιο για ξεπέρασμα της κρίσης. Το μόνο που παρουσιάστηκε (αλλά μάλλον αρκετά φλου) είναι η ιδέα ενός κοινού newsroom για όλα τα μέσα του οργανισμού, δηλαδή μιας κοινής χοάνης που θα την τροφοδοτούν οι δημοσιογράφοι και από κει η εταιρεία θα τις διοχετεύει όπως νομίζει στις εφημερίδες της, στο ράδιο, στο ιντερνέτ, κλπ. Το σχέδιο αυτό παρουσιάστηκε ως τρόπος για να «απελευθερωθούν» συνάδελφοι, καθώς δεν θα χρειάζονται πλέον πολλοί συνάδελφοι για το ίδιο ρεπορτάζ.
Η βασική αιτιολόγηση για τις προγραμματιζόμενες μαζικές απολύσεις είναι οι τεράστιες συσσωρευόμενες ζημιές της εταιρείας και η αδυναμία να εξασφαλιστεί χρηματοδότηση από το τραπεζικό σύστημα (πέραν της πώλησης του ιδιόκτητου κτιρίου με συμφωνία leasing -που όμως θα εξασφάλιζε τα λειτουργικά έξοδα για μερικούς μόνος μήνες).
Επισημαίνω τέλος ότι ούτε η διεύθυνση της εφημερίδας ούτε η διοίκηση της εταιρείας έκριναν σκόπιμο (όπως θα όφειλαν να κάνουν σε μια πολιτισμένη ευρωπαϊκή κοινωνία) να συζητήσουν τις διαθέσεις και τις σκέψεις τους με τους εκπροσώπους των εργαζομένων, ή έστω και να τους ενημερώσουν για αυτές πριν τις ανακοινώσουν δημοσίως, ενώ επίσης εμφανίστηκε το σωματείο μας (η ΕΣΗΕΑ) ως ήδη ενημερωμένο για την κατάσταση και τις προθέσεις της εταιρείας (το οποίο -χωρίς να ειπωθεί- υπονοεί ότι θα είχε και την ανοχή, αν όχι την έγκρισή της).
Συνάδελφοι,
Πέραν της ενημέρωσης που σας όφειλα εκ της θέσης μου, νομίζω πως πρέπει να επισημάνω ότι το θέμα είναι και επείγον και κρίσιμο, όπου κρίνεται η επιβίωσή μας ως κλάδου καθώς και της ενημέρωσης γενικότερα.
Τάσος Αναστασιάδης
εκπρόσωπος Βήματος στο μεικτό της ΕΣΗΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου