Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010

Για Γενική Συνέλευση ΔΟΛ, 20/9/2010


Από: Τάσο Αναστασιάδη
Προς: Εργαζόμενους(-ες) Βήματος
Κοιν/ση: ΕΣΗΕΑ
Θέμα: Γενική Συνέλευση εργαζομένων στον ΔΟΛ, 21/9/2010
20/9/2010

Αγαπητοί συνάδελφοι (-σες),

Υπενθυμίζω ότι, όπως έχετε ήδη ενημερωθεί από την ανακοίνωση της Εργασιακής Επιτροπής1 (επιστολή προς τα σωματεία μας, 15/9/10), αύριο, Τρίτη, 21/9/2010, στις 4.00 μ.μ., οργανώνεται Γενική Συνέλευση όλων των εργαζομένων στον ΔΟΛ, με θέμα τις εξαγγελίες της εταιρείας για αναδιαρθρώσεις και μαζικές απολύσεις.
Οφείλω να ενημερώσω ότι η Συνέλευση δεν θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο του κτιρίου, γιατί η διεύθυνση του ομίλου μας ανακοίνωσε ότι το αμφιθέατρο δεν είναι «διαθέσιμο». Κατά συνέπεια, έστω και σε πιο δύσκολες συνθήκες, η Συνέλευση θα γίνει στην είσοδο του κτιρίου, επί του πεζοδρομίου της Μιχαλακοπούλου 80.
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Όλοι ξέρουμε ότι η στιγμή είναι κρίσιμη, ειδικότερα για τον όμιλό μας (και όχι μόνο ούτε μόνο για τα ΜΜΕ). Οι επιχειρήσεις γενικά, και η δική μας ειδικότερα, θέλουν να φορτώσουν τα βάρη της κρίσης τους (τις «ζημιές» τους) πάνω μας και με την πιο βάναυση μορφή, την απόλυση (που συχνά αποτελεί -όπως το ανέλυσε την περασμένη εβδομάδα το ΔΝΤ- μορφή δολοφονίας). Ο ΔΟΛ ήδη αποφάσισε να πετάξει στο δρόμο τους 94 εργαζόμενους των Ελληνικών Γραμμάτων και ανακοίνωσε ότι θα προβεί σε μαζικές απολύσεις και στον μητρικό όμιλο.
Ο εκβιασμός που επιχειρεί να περάσει η εταιρεία, ότι δηλαδή ή θα τα κλείσω και θα σας διώξω όλους ή ας θυσιάσουμε αρκετούς προκειμένου να διασωθούν άλλοι, δεν είναι μόνο ηθικά ή κοινωνικά ανάλγητη αλλά και οικονομικά ανόητη. Γιατί:
  • Πρώτον, αν δεχτούμε τις μαζικές απολύσεις, ως λογική, αυτό σημαίνει ότι θα ενισχύσουμε την κατηφόρα της ύφεσης και το επόμενο κύμα απολύσεων θα πλησιάσει ακόμα γρηγορότερα!.
  • Δεύτερον, η παραγωγή, ακόμα και η ενημέρωση, δεν πέφτει από τον ουρανό, χρειάζεται ανθρώπους για να την κάνουν και αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι απλώς «κόστος». Έτσι, αν η εταιρεία προχωρήσει στις μαζικές απολύσεις που λέει, αυτό σημαίνει ότι ήδη έχει ένα σχέδιο αναπλήρωσης της δουλειάς των απολυμένων χωρίς να το λέει (είτε προγραμματίζει να τις δώσει εργολαβικά σε εταιρείες, είτε έχει σκοπό απλώς να προσλάβει νέους ανειδίκευτους ή και παλαιότερους με μπλοκάκια, κλπ.).
  • Τρίτον, όπως δεν μοιράστηκαν μαζί μας τα κέρδη τους επί τόσα χρόνια, για αυτό και τώρα υποχρεούνται να αναλάβουν και τις προσωρινές τους ζημιές: άλλωστε οι «ζημιές» αυτές είναι μάλλον μόνο για τους εργαζόμενους, αφού εν μέσω υποτιθέμενης κρίσης, η εταιρεία εξακολουθεί και προσλαμβάνει στελέχη και εξακολουθεί να τροφοδοτεί τα golden boys της. Αν ήθελε πραγματικά εξοικονομήσεις θα έπρεπε να ξεκινήσει από το κεφάλι και όχι από τα πόδια!
  • Τέταρτον, όπως όλοι ξέρουν, πάντα οι λύσεις, οι ιδέες, οι προτάσεις είναι πολλές, φτάνει να θέλεις να τις εξετάσεις. Ωστόσο, η εταιρεία καμία συζήτηση δεν είναι διατεθειμένη ως τώρα να κάνει, μόνο το «αποφασίζομε και διατάσσομε» ξέρει.
  • ……….
Για όλους αυτούς τους λόγους, θεωρώ ότι είναι απαραίτητο να διακηρύξουμε ομόφωνα στην εταιρεία ότι η κατηφόρα που θέλει να μας σπρώξει δεν είναι λύση. Δεν είναι με απολύσεις των εργαζομένων που αντιμετωπίζονται τα πραγματικά προβλήματα.

Ευχαριστώ,
Τάσος Αναστασιάδης
(εκπρόσωπος Βήματος στο μεικτό της ΕΣΗΕΑ)
1 Θα ήθελα εδώ να σημειώσω, για τους συναδέλφους που με ρωτούν, ότι η Εργασιακή Επιτροπή Εκπροσώπων Εργαζομένων του ΔΟΛ αποτελείται από τους εκλεγμένους εκπροσώπους σε όλο τον οργανισμό (δηλαδή τους εκπροσώπους στην ΕΣΗΕΑ, από τις εφημερίδες και το ραδιόφωνο, τους εκπροσώπους στην ΕΠΗΕΑ, τους εκπροσώπους των περιοδικών στην ΕΣΠΗΤ, κλπ.). Καθώς σχηματίζεται από ήδη εκλεγμένους, η ίδια η Επιτροπή δεν εκλέγεται. Τυπικά η ύπαρξή της βασίζεται ήδη στον νόμο 1264/82 αλλά ειδικότερα στον ΔΟΛ ενεργοποιήθηκε όταν μεταβήκαμε στο κτίριο της Μιχαλακοπούλου και, στη Γενική Συνέλευση, που είχε οργανωθεί στο χώρο του ΕΔΟΕΑΠ (παρουσία μάλιστα ακόμα και της διεύθυνσης του ΔΟΛ), είχε αποφασιστεί να ενεργοποιηθεί η Εργασιακή Επιτροπή για όλα τα ζητήματα που αφορούν κοινώς τους εργαζομένους του ΔΟΛ (τότε, π.χ., υπήρχε ένα πρόβλημα με τις κάμερες, κλπ.). Καθώς αποτελείται από εκπροσώπους εργαζομένων σε διάφορα σωματεία, η Εργασιακή Επιτροπή δεν διαθέτει ειδικές διαδικασίες σύγκλησης, δομής, κλπ.: στην πραγματικότητα, τα μέλη της είναι όλα υπεύθυνα ως αιρετοί και ακόμα και ατομικά (από αυτή την άποψη ακόμα και η συμμετοχή στην Εργασιακή Επιτροπή δεν αποτελεί τυπική υποχρέωση, αποτελεί συναδελφική επιλογή). Τέλος, επίσης σημειώνω ότι η Εργασιακή Επιτροπή δεν πολυαρέσει στην εργοδοσία, γιατί δεν την αφήνει να μας διασπάσει εύκολα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου