Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2010

Ενημέρωση μεικτό, δεοντολογία, νέα μέσα, 3/12/2009


Από: Τάσο Αναστασιάδη
Προς: Τους(τις) συναδέλφους μου στο Βήμα
Θέμα: Μεικτό ΕΣΗΕΑ, Δεοντολογία για Ρ/Σ, Νέα μέσα και μπλοκάκια
Ημ/νία: 3/12/2009

Τρεις ενημερώσεις: 
1) Όπως σας είχα ενημερώσει, έχω συνυπογράψει, μαζί με άλλα μέλη του μεικτού, κείμενο για τα προβλήματα του χώρου μας και την ανάγκη αντιμετώπισής τους από το σωματείο. Το επισυνάπτω πιο κάτω (και σε attached file σε .rtf). 
2) Από την ΕΣΗΕΑ εκδόθηκε ανακοίνωση, για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση σε ραδιοφωνικούς σταθμούς που αναδιαρθρώνονται (και απολύουν), θυμίζοντας τη δεοντολογία μας, κυρίως κατά το ότι:
« απαγορεύεται η κάλυψη των κενών, που δημιουργούνται από τις απολύσεις, με την εργασία άλλων συναδέλφων, οι οποίοι εργάζονται στο ίδιο ΜΜΕ ή σε Μέσον που ανήκει στον ίδιο επιχειρηματικό όμιλο, αλλά και αλλού, με ή χωρίς αμοιβή ».
Το επισυνάπτω επίσης και σε attached file σε .rtf. 
3) Η Πανελληνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (το δευτεροβάθμιο συνδικαλιστικό μας όργανο) οργανώνει την Πέμπτη, 10/12, ημερίδα άκρως επίκαιρη για το δικό μας χώρο:
«Δελτία παροχής υπηρεσιών, ελαστικές εργασιακές σχέσεις και διαδδικτυακά μέσα ενημέρωσης».
Μέγαρο ΕΣΗΕΑ, αίθουσα Γεώργιος Καραντζάς, Ακαδημίας 20, 1ος όροφος, Πέμπτη 10/12 από τις 10.30 π.μ.
Επισυνάπτω σε μορφή εικόνας (.jpg) το πρόγραμμα, ενώ υπάρχει και διαθέσιμη αφίσα, που θα κολληθεί σε ορισμένα σημεία του κτιρίου.  
Τάσος Αναστασιάδης
εκπρόσωπος του Βήματος στο μεικτό της ΕΣΗΕΑ 


Κείμενα:
1) Ακολουθεί το κείμενο της πρωτοβουλίας του μεικτού (το ίδιο και σε attached file: pmme_031209.rtf)

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΜΕΛΩΝ ΜΙΚΤΟΥ ΕΣΗΕΑ
 
Τα εκλεγμένα μέλη του Μικτού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ που υπογράφουμε αυτό το κείμενο, εκφράζουμε την έντονη ανησυχία και αγωνία μας, καθώς και των συναδέλφων που εκπροσωπούμε, για τις εξελίξεις στα ΜΜΕ. Η καταιγίδα είναι ήδη εδώ. Ενδεικτικά και μόνο αναφέρουμε:
 
-          11 μήνες παραμένουν απλήρωτοι οι δημοσιογράφοι στην «Εξπρές» και πάνω από τέσσερις στον Ξένιο.
-          Απολύονται ή υποχρεώνονται εκβιαστικά σε αποχώρηση δημοσιογράφοι από τον ΑΝΤ-1.
-          Συνεχίζονται μαζικά οι απολύσεις σε City, Alter κ.λ.π., ενώ ανάλογα φαινόμενα σημειώνονται και σε θεωρητικά «καλά μαγαζιά» (π.χ. Καθημερινή).
-          Παραμένουν σε εκκρεμότητα και ανασφάλεια οι εργαζόμενοι στους δημοτικούς ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς.
-          Σε ομηρία βρίσκονται εκατοντάδες συμβασιούχοι στην ΕΡΤ.
 
Ο κατάλογος είναι μακρύς και, δυστυχώς, στην πιο βαθιά κρίση στην ιστορία του κλάδου, η ΕΣΗΕΑ βρίσκεται στη χειρότερή της κατάσταση. Το ΔΣ υπολειτουργεί, προεδρείο δεν έχει εκλεγεί έξι μήνες μετά τις τελευταίες εκλογές, ενώ το Μικτό Συμβούλιο καταδικάζεται σε αδράνεια. Η διετής συλλογική σύμβαση εργασίας λήγει τον Δεκέμβριο και κανείς δεν έχει σκεφτεί όχι μόνο τι αλλά και με ποιους τρόπους θα απαιτήσουμε την επόμενη, αλλά ούτε καν να την καταγγείλει. Το ασφαλιστικό ανοίγει και πάλι με ευθείς απειλές για όλους τους εργαζόμενους και, φυσικά, για τον κλάδο μας.
 
Η αποδιοργάνωση, η έλλειψη στόχων και δράσης οδηγεί στην ανεργία και την απογοήτευση ολοένα περισσότερους εργαζομένους. Η κατάρρευση του σωματείου έχει αποθρασύνει την εργοδοσία που δεν διστάζει να βάλει σε εφαρμογή ακραία μέτρα και σενάρια.  Η ασυδοσία των «επάνω» έχει φτάσει μέχρι το σημείο να αποκλείουν προκλητικά την εκπρόσωπο των εργαζομένων στον προηγούμενο Ελεύθερο Τύπο, Ματίνα Παπαχριστούδη, από το δυναμικό του νέου φύλλου, στέλνοντας σαφές  μήνυμα αδιαλλαξίας και ακραίας επιθετικότητας.
 
Δεν υπάρχει κανένα «κεκτημένο» και όποιος αντιστέκεται στα αντιδραστικά τους σχέδια θα «εξαφανίζεται». Δυστυχώς, στη συγκεκριμένη υπόθεση, η πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ – ανεξήγητα και περιέργως – δεν υποστήριξε, ως όφειλε, την επαναπρόσληψη της εκπροσώπου. Απαιτούμε από το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ να καταγγείλει τον αποκλεισμό της Ματίνας Παπαχριστούδη, τηρώντας την καταστατική αρχή της προστασίας των εκλεγμένων εκπροσώπων των εργαζομένων στα ΜΜΕ.
 
Για όλους αυτούς τους λόγους, επιλέξαμε να σπάσουμε τη σιωπή μας. Καλούμε σε γενικές συνελεύσεις των δημοσιογράφων σε όλα τα ΜΜΕ το επόμενο διάστημα με άξονα:
 
-          Τις διεκδικήσεις μας για τη νέα συλλογική σύμβαση εργασίας.
-          Για να μην γίνει καμία απόλυση σε ΜΜΕ σε περίοδο οικονομικής κρίσης.
-          Για να διερευνήσουμε τους τρόπους εξόδου της ΕΣΗΕΑ από την κρίση.
-          Να αποκρούσουμε τη νέα επίθεση στα ασφαλιστικά μας δικαιώματα και να απαιτήσουμε την κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων.
 
Παράλληλα, απαιτούμε τη διεξαγωγή γενικής συνέλευσης των δημοσιογράφων σε σύντομο χρονικό διάστημα, σε προσιτό χώρο και με προκήρυξη στάσης εργασίας.
 
 
Ζησίδου Μάχη (Alpha TV), Χρυσικόπουλος Δημήτρης (City Press), Διόγος Μάκης (Derby), Κογκαλίδης Γιώργος (Αδέσμευτος Τύπος), Ράπτης Κώστας (ΑΘΗΝΑ 9,84), Πετρόπουλος Ανδρέας (Αυγή), Κολοβού Ιωάννα (Βραδυνή), Καμπάκογλου Αθηνά (ΓΓ Τύπου και Ενημέρωσης), Παπαχριστούδη Ματίνα (Ελεύθερος Τύπος), Σώκος Παναγιώτης (Ελευθεροτυπία), Παυλόπουλος Γιώργος (Ημερησία), Ελαφρός Γιάννης (Καθημερινή), Ρούσσος Τζώρτζης (Κέρδος), Γεωργακόπουλος Κώστας (Ξένιος), Κουντή Δήμητρα (Σκάι), Δαυλός Κώστας (Σκάι TV), Μιχαλοπούλου Ωραία (Κόκκινο), Αναστασιάδης Τάσος (Βήμα), Γιαννοπούλου Καλλιόπη (Αντένα 97,2), Μπουρσινός Νίκος (Κανάλι 1), Τουφεξή Μιμή (Πειθαρχικό)
 
(Το κείμενο παραμένει ανοιχτό για υπογραφές όσων μελών του Μικτού Συμβουλίου συμφωνούν και θέλουν να συμμετέχουν)


2) Ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ για τους ραδιοφωνικούς σταθμούς σε αναδιάρθρωση και τη δεοντολογία μας. Το ίδιο υπάρχει και στο site της Ένωσης (στη σελίδα:  http://www.esiea.gr/gr/2arxeio/2009/12/03.htm ) καθώς και σε attached file: esiea_021209.rtf
http://www.esiea.gr/gr/2arxeio/2009/12/03.htm

ΕΣΗΕΑ

ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΣΤΟ ΚΥΜΑ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ ΣΤΟΥΣ Ρ/Σ
2 Δεκεμβρίου 2009
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ καταγγέλλει τις απολύσεις και τις επαπειλούμενες απολύσεις σε ιδιωτικούς ραδιοσταθμούς, με πρόσχημα «επιχειρηματικές αναδιαρθρώσεις, που επιβάλλει η οικονομική κρίση» και θα αντιδράσει δυναμικά στα σχέδια της εργοδοσίας.
Με αφορμή τη διατάραξη των εργασιακών σχέσεων, που εμφανίζεται στο χώρο των ΜΜΕ, το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ επισημαίνει ότι, σύμφωνα με το Άρθρο 4, παράγραφοι α΄ και β΄, του Κώδικα Δεοντολογίας, ο δημοσιογράφος οφείλει:
α. «Να στηρίζει και να ενισχύει τις δραστηριότητες της συνδικαλιστικής του οργάνωσης, που αποσκοπούν στη βελτίωση των όρων αμοιβής και απασχόλησης στα Μ.Μ.Ε.».
β. «Να αποκρούει στο χώρο εργασίας του κάθε απόπειρα περιστολής των εργασιακών δικαιωμάτων ή παραβίασης των κανόνων δεοντολογίας».
Κατά συνέπεια, απαγορεύεται η κάλυψη των κενών, που δημιουργούνται από τις απολύσεις, με την εργασία άλλων συναδέλφων, οι οποίοι εργάζονται στο ίδιο ΜΜΕ ή σε Μέσον που ανήκει στον ίδιο επιχειρηματικό όμιλο, αλλά και αλλού, με ή χωρίς αμοιβή.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ


3) ΠΟΕΣΥ, εκδήλωση για νέα μέσα, σε μορφή εικόνας (.jpg) το πρόγραμμα poesy_101209_p.jpg

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου