Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2010

Υπόμνημα σε Μεικτό για Βήμα, 9/11/2009


Προς: Μεικτό ΕΣΗΕΑ, συμπεριλαμβανομένου του ΔΣ
Από: Τάσο Αναστασιάδη, εκπρόσωπο Βήματος
Θέμα: Κατάσταση Βήματος και θέματα μεικτού
Ημ/νία: 9/11/2009
Συνάδελφοι,
Η πρώτη σύγκλιση του Μεικτού του σωματείου μας, έστω και μετά από τόσους μήνες από τις εκλογές μας, είναι εξαιρετικά θετική ενέργεια. Ωστόσο, δυστυχώς, είχα ήδη κανονίσει την «καλοκαιρινή» μου άδεια από σήμερα, Δευτέρα, 9/11, και για δύο εβδομάδες. Εβρισκόμενος στο εξωτερικό, αδυνατώ έτσι να συμμετάσχω στη συνεδρίαση και σας υποβάλω την παρούσα επιστολή, εν είδη υποκατάστατου της παρουσίας μου, μαζί με την ειλικρινή μου συγγνώμη για την απουσία μου.
Α. Θέματα του εργασιακού μου χώρου
Για τα ζητήματα που αφορούν γενικά την εκδοτική επιχείρηση, καλύτερη ενημέρωση μπορεί να σας παρέχει ο προεδρεύων της Ένωσης, συνάδελφος Π.Σόμπολος, καθώς συμμετείχε τουλάχιστον δις σε συνάντηση του διασωματειακού με τον εκδότη, Στ.Ψυχάρη. Ας πω δύο πράγματα μόνο συνοπτικά:
  • η ίδια η παρέμβαση του διασωματειακού οφείλεται σε απολύσεις (συναδέλφων διοικητικών και τεχνικών, αλλά και δημοσιογράφων από περιοδικά) και απεικονίζει από μόνη της το πρόβλημα. Η έκβαση των παρεμβάσεων αυτών δεν ήταν πάντως αρκετή για να επανέλθουν οι συνάδελφοι στις θέσεις τους.
  • οφείλω να μεταφέρω τον προβληματισμό των συναδέλφων από την εφημερίδα, οι οποίοι θεωρούν ότι, για τις συναντήσεις του διασωματειακού ή της Ένωσης, με τη διεύθυνση του ΔΟΛ, θα έπρεπε ο εκπρόσωπός μας, αν όχι να παρίσταται, τουλάχιστον να έχει μια ολοκληρωμένη ενημέρωση. Δεν ήταν η περίπτωση (έστω και αν ο προεδρεύων, Πάνος Σόμπολος, με ενημέρωσε ειδικά για τα μπλοκάκια στο Βήμα).
Το κυριότερο ζήτημα (όχι το μόνο!) που είχα να αντιμετωπίσω από την εκλογή μου ως εκπροσώπου του Βήματος στο Μεικτό είναι το θέμα των συναδέλφων με ΔΠΥ που εργάζονται στην εφημερίδα εδώ και πολύ καιρό. Δεν είναι ασφαλώς καινούργιο ζήτημα. Ωστόσο, για πρώτη φορά, λίγο πριν την εκλογή μου, η διεύθυνση ανακοίνωσε στον προκάτοχό μου, συνάδελφο Κώστα Παπαδή, ότι προτίθεται να προσλάβει κανονικά όλους τους συναδέλφους με μπλοκάκι και δη από 1ης Ιουνίου (βλ. και παράρτημα 1, επιστολή Κ.Παπαδή, 2/6/2009).
Στη συνέχεια, η υπόσχεση αυτή μου επιβεβαιώθηκε και εμένα, στις πρώτες επαφές μου με την εργοδοσία. Ωστόσο, καμία πρόσληψη δεν έχει γίνει ακόμα. Οι 45 περίπου συνάδελφοι με μπλοκάκι (οι περισσότεροι εδώ και πολλά χρόνια) εξακολουθούν να βρίσκονται στην ίδια κατάσταση, ενώ έχουν περάσει 5 ολόκληροι μήνες. Στις Γενικές Συνελεύσεις του Βήματος, μπορεί να υπήρξαν και άλλα θέματα, όμως το θέμα αυτό κυριάρχησε και, μάλιστα, υπεβλήθη και υπόμνημα στο διασωματειακό, καθώς ενημερωθήκαμε ότι το τελευταίο ετοίμαζε γενικότερο κείμενο εισήγησης προς τον ΔΟΛ (βλ. και παράρτημα 2, υπόμνημα προς διασωματειακό). Ακόμα χειρότερα, η διεύθυνση επανέλαβε τη «δέσμευσή» την να προσλάβει όλους τους συναδέλφους με μπλοκάκι και στον προεδρεύοντα της ΕΣΗΕΑ, συνάδελφο Π.Σόμπολο και μάλιστα δύο φορές (για τη δεύτερη βλ. και παράρτημα 3, ενημερωτική επιστολή Τ.Αναστασιάδη 3/11/2009). Έτσι, η φερεγγυότητα, όχι μόνο της εταιρείας, καθώς και η δική μου, ως εκπροσώπου, αλλά και της Ένωσης, εκπροσωπούμενης από τον προεδρεύοντα, έχουν τρωθεί σκληρά, αφού ακόμα και σήμερα ουδεμία κίνηση πρόσληψης δεν έχει υπάρξει!
Β. Ζητήματα της Ένωσης
Ίσως να μην νομιμοποιούμαι να τοποθετηθώ εκ των προτέρων στα ενδεχόμενα ζητήματα που θα τεθούν στη συνεδρίαση του Μεικτού, ωστόσο, χωρίς καμία διάθεση να προδικάσω τη φυσιολογική ροή της συνεδρίασης, οφείλω να σας ενημερώσω τουλάχιστον για τις σκέψεις των συναδέλφων στην εφημερίδα. Καθώς τα προβλήματα του χώρου μας γενικά, αλλά και της δική μας επιχείρησης ειδικότερα, φαίνεται να εντείνονται, οι συνάδελφοι είναι ιδιαίτερα απογοητευμένοι και σκεπτικοί για την εξακολουθούμενη αδυναμία συγκρότησης του ΔΣ. Γιατί, έτσι, στερούμαστε της φυσικής μας εκπροσώπησης απέναντι στην εργοδοσία και γιατί γενικότερα τίθεται ένα πρόβλημα προοπτικών (π.χ. για τη σύμβαση).
Γνώμη μου είναι ότι, απέναντι στην κατάσταση αυτή, θα πρέπει όλοι μαζί (του μεικτού εννοώ) να συγκροτηθούμε σε σώμα που να έχει μια υποτυπώδη λειτουργία, ξεπερνώντας τις ανασταλτικές διατάξεις του καταστατικού που εξαρτά τη δική μας λειτουργία από το ΔΣ. Στο κάτω-κάτω, από άποψη ουσίας, έχουμε τη νομιμοποίηση και την ευθύνη της αντιπροσωπευτικότητας που μας έχει δώσει το σώμα των συναδέλφων στις εκλογές, τόσο των μελών του ΔΣ όσο και των εκπροσώπων από τα μαγαζιά.
Έτσι, όσο το ΔΣ εξακολουθεί να μη συγκροτείται σε σώμα, μπορούμε -νομίζω- να συγκροτήσουμε εμείς ορισμένες διαδικασίες στοιχειώδους λειτουργίας. Εγώ βλέπω προς την κατεύθυνση αυτή τα εξής μέτρα:
1- να εκλέξουμε μια συντονιστική επιτροπή του Μεικτού από 5 ή 7 μέλη, που να συνεδριάζει τουλάχιστον εβδομαδιαίως.
2- να αποφασίσουμε να βρισκόμαστε ως σώμα τουλάχιστον κάθε μήνα (π.χ. την πρώτη εβδομάδα) ή με την πρωτοβουλία του συντονιστικού. (Για να ξεπεραστεί το καταστατικό πρόβλημα της λειτουργίας με πρόεδρο από το ΔΣ, να λειτουργούμε με εκλογή προέδρου σε κάθε συνεδρίαση ή με πρόεδρο από το συντονιστικό).
3- να υπάρξει μια λίστα με τα e-mails (και τα τηλέφωνά μας), για να κυκλοφορεί η ενημέρωση μεταξύ μας και από την συντονιστική επιτροπή.
4- να εξετάσουμε την κυκλοφορία επίσης δημόσιου ενημερωτικού δελτίου (ή ανακοινώσεων) από το συντονιστικό και, για να γίνει αυτό, να ζητήσουμε από το ΔΣ την πρόσβαση στο μηχανισμό της Ένωσης (ειδική σελίδα στο διαδίκτυο, αποστολή στη mailing list της Ένωσης, κλπ.)

Με τους συναδελφικούς μου χαιρετισμούς
Τάσος Αναστασιάδης
Εκπρόσωπος του Βήματος στο Μεικτό της ΕΣΗΕΑ



Παράρτημα 1. Επιστολή Παπαδή στους συντάκτες του Βήματος, 2/6/2009

From: <papadis@tovima.gr>
Date: 02/06/2009 07:12PM
Subject: Επείγουσα Ανακοίνωση
Συνάδελφοι

Από τη διεύθυνση του «Βήματος» μου γνωστοποιήθηκε ότι εν όψει της περαιτέρω ανάπτυξης του ηλεκτρονικού «Βήματος», εντάσσονται από 1ης Ιουνίου στο μισθολόγιο όσοι συνάδελφοι εργάζονται σε σταθερή βάση στο «Βήμα» και αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών. Μου γνωστοποιήθηκε ακόμη ότι οι επί μέρους διαδικαστικές λεπτομέρειες, θα ανακοινωθούν εντός των επομένων ημερών.

Η εξέλιξη αυτή είναι θετική, καθώς ικανοποιεί ένα χρόνιο αίτημα των συντακτών της εφημερίδας.

Με εκτίμηση

Κ. ΠΑΠΑΔΗΣ
Εκπρόσωπος συντακτών
εφημερ. «Το ΒΗΜΑ»

Παράτημα 2. Υπόμνημα Γενικής Συνέλευσης Βήματος προς το Διασωματειακό, 20/10/2009

Προς: ΕΣΗΕΑ
Κοινοποίηση: Διασωματειακό του τύπου
Από: Τ.Αναστασιάδη, εκπρόσωπο Βήματος σε ΕΣΗΕΑ
Θέμα: Υπόμνημα από Γενική Συνέλευση Βήματος
Ημ/νία: 20/10/2009

Συνάδελφοι,
Η Γενική Συνέλευση εργαζομένων του Βήματος (20/10/2009) αποφάσισε να σας υποβάλει ειδικό υπόμνημα για το ζήτημα των εργαζομένων με ΔΠΥ, το οποίο και σας ζητά να συμπεριλάβετε στο σχέδιο προτάσεων που θα υποβάλετε στον ΔΟΛ.

ΥΠΟΜΝΗΜΑ
Ο αριθμός των συναδέλφων που δουλεύουν με μπλοκάκι (ΔΠΥ) στο χώρο του Βήματος («Βήμα», «Βήμα της Κυριακής», «Βήμα on line»), όσο και στα ένθετα περιοδικά της εφημερίδας («ΒΗΜΑgazino», «ΒΗΜΑdonna», «ΒΗΜΑmen», «ΒΗΜΑgourmet», «ΒΗΜΑdeco»,) αποτελεί χρονίζον και τεράστιο πρόβλημα, για τους συγκεκριμένους συναδέλφους, αλλά και για τις εργασιακές σχέσεις και το προϊόν μας. Μια πρώτη καταγραφή έδειξε ότι οι συνάδελφοι που εργάζονται αμειβόμενοι με ΔΠΥ έχουν ξεπεράσει τους 40, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων εργάζονται εδώ για αρκετά χρόνια με αυτό το καθεστώς και παρά τις κατά καιρούς διαβεβαιώσεις αλλαγής του.
Και η διεύθυνση της εφημερίδας συμφωνεί ότι η σχέση εργασίας αποτελεί πρόβλημα. Για αυτό, και δεσμεύτηκε, ήδη από τον Μάιο, να προσλάβει κανονικά, με σύμβαση, όλους τους συναδέλφους που δουλεύουν με μπλοκάκι. Ωστόσο, ενώ είχε δεσμευτεί να προσλάβει όλους από την 1η Ιουνίου, έχουμε φτάσει στο τέλος Οκτωβρίου και δεν έχει γίνει καμία πρόσληψη (παρά τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις στους εκπροσώπους μας, Κ.Παπαδή αρχικά και Τ.Αναστασιάδη κατόπιν, αλλά πρόσφατα και στον προεδρεύοντα της ΕΣΗΕΑ, Π.Σόμπολο).
Θεωρούμε ότι η τακτοποίηση των εργασιακών σχέσεων και η υλοποίηση των δεσμεύσεων αποτελεί στοιχειώδη προϋπόθεση για την περαιτέρω πορεία της εταιρείας και την ομαλοποίηση της κατάστασης.

Η Γενική Συνέλευση των εργαζομένων στο Βήμα
Δια του εκπροσώπου της, Τάσου Αναστασιάδη

Παράτημα 3. Επιστολή Τ.Αναστασιάδης σε εργαζόμενους του Βήματος, 3/11/2009

Subject: Ενημέρωση για μπλοκάκια

Από: Τάσο Αναστασιάδη
Προς: Εργαζόμενους(-ες) Βήματος
Θέμα: Μεταφορά ενημέρωσης από Π.Σόμπολο για ΔΠΥ
3/11/2009
Αγαπητοί συνάδελφοι (-σες),

Ο προεδρεύων του σωματείου μας (ΕΣΗΕΑ), Πάνος Σόμπολος, μου ανέθεσε να σας μεταφέρω ότι, σε σημερινή συνάντησή του με τον εκδότη του Βήματος, Σταύρο Ψυχάρη, έλαβε την υπόσχεση ότι θα προσληφθούν κανονικά οι συνάδελφοι με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών και μάλιστα από τον παρόντα μήνα (δηλαδή από 1η Νοεμβρίου).

Ευχαριστώ,
Τάσος Αναστασιάδης
(εκπρόσωπος Βήματος στο μεικτό της ΕΣΗΕΑ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου