Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010

Διαμαρτυρία σε διεύθυνση Βήματος για δεοντολογία, 11/10/2010


Από: Τάσο Αναστασιάδη
Προς: Διεύθυνση της εφημερίδας Το Βήμα
Κοιν/ση: Πειθαρχικό ΕΣΗΕΑ, Εργαζόμενους(-ες) Βήματος
Θέμα: Καταγγελία παραβιάσεων της δεοντολογίας μας
11/10/2010 
Κύριοι, 
Εκ μέρους των συντακτών του Βήματος, διαμαρτυρόμαστε για κατάφωρη παραβίαση της δημοσιογραφικής μας δεοντολογίας από την εφημερίδα μας και την ηλεκτρονική της έκδοση και δηλώνουμε ότι δεν έχουμε καμία συμμετοχή σε αυτήν.
Πιο συγκεκριμένα, η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας μας ανάρτησε εντός του σώματός της (όχι σε διαφημιστικό link) την Τετάρτη, 6/10/2010 και ώρα 20.01, αυτούσια την ανακοίνωση ιδιωτικής εταιρείας που προδικάζει δικαστικές αποφάσεις πιέζοντας τους εργαζομένους της. Σας επισυνάπτω την ενημέρωση που αναγκάστηκα να κάνω στους συναδέλφους μου (και σε εσάς), ελπίζοντας σε μια καλοπροαίρετη και άμεση επανόρθωση.
Ωστόσο, 5 μέρες μετά η ανακοίνωση αυτή εξακολουθεί να είναι αναρτημένη με τον ίδιο τρόπο, ενώ η εφημερίδα μας όχι μονάχα δεν την έχει ελέγξει, ως όφειλε (άρθρο 2, παρ. ζ και η του κώδικα δεοντολογίας), αλλά και, εντωμεταξύ, απεδείχθη ότι το περιεχόμενό της καθόλου δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα (η 24-ωρη απεργία στην οποία αναφέρεται ολοκληρώθηκε απολύτως νόμιμα). Η επιλογή από μέρους σας να μην ενημερώνουμε δημοσιογραφικά το αναγνωστικό μας κοινό για μια εργασιακή διαφορά ανήκει στη σφαίρα των διευθυντικών σας επιλογών που μπορούν να κριθούν ως τέτοιες. Ωστόσο, η επιλογή να ενημερώνονται οι αναγνώστες μας αποκλειστικά με παραπλανητικές ανακοινώσεις ιδιωτικής εταιρείας αποτελεί κατάφωρη παραβίαση πολλών άρθρων του κώδικα δεοντολογίας μας.
Συγκεκριμένα, υπάρχει παραβίαση τουλάχιστον των άρθρων 1,2, 3 και 5, καθώς οφείλουμε «τη δημοσιοποίηση όλης της αλήθειας» (1.α), οφείλουμε να επανορθώνουμε «χωρίς χρονοτριβή» τους «ψευδείς ισχυρισμούς» (1.στ), να «μην προεξοφλούμε τις δικαστικές αποφάσεις» (2.γ), οφείλουμε «να καταγγέλλουμε τις αυθαιρεσίες των ιδιοκτητών των ΜΜΕ» (3.β). Ακόμα, επίσης οφείλουμε να μην προσφέρουμε το όνομά μας (εδώ είναι συλλογικά «Το Βήμα» και το site του) για «διαφημιστικούς λόγους» (5.γ).
Κατά συνέπεια και για να διασωθεί η αξιοπρέπεια της εφημερίδας μας και του ηλεκτρονικού της χώρου, ως μέσου ενημέρωσης για το οποίο επομένως «η πληροφόρηση είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα ή μέσον προπαγάνδας» (άρθρο 1), και καθώς δυστυχώς η ηθική ζημιά έχει κρατήσει μέρες, ζητώ:
  • να απαλειφθεί αμέσως το δημοσίευμα αυτό από τον ηλεκτρονικό χώρο της εφημερίδας
  • να υπάρξει δημόσια επανόρθωση (σε ανάλογο χώρο και προβολή)
  • να υπάρξει δημόσιο διάβημα προς την ιδιοκτήτρια εταιρεία, που να της εξηγεί ότι η εφημερίδα μας δεν είναι αποκλειστικό κτήμα της και ότι οφείλει να σέβεται τη νομοθεσία και τους κανόνες της δημοσιογραφικής δεοντολογίας.
Κύριοι,
Ως συνάδελφοι, είμαι σίγουρος ότι θα προβείτε σε αυτά και σε άλλα μέτρα για να αποκαταστήσετε το κύρος της εφημερίδας μας.
Μετά τιμής,
Τάσος Αναστασιάδης
(εκπρόσωπος συντακτών Βήματος) 

[επισυνάπτεται επιστολή 7/10/2010]

Από: Τάσο Αναστασιάδη
Προς: Εργαζόμενους(-ες) Βήματος
Θέμα: Ενημερωτικά για τους ιδιοκτήτες - δικαστές
7/10/2010 
Αγαπητοί συνάδελφοι (-σες), 
Σε σχέση με τις συζητήσεις στη Γενική Συνέλευσή μας χθες, με την ομόφωνη απόφασή μας για συμπαράσταση στους συναδέλφους της ΕΠΗΕΑ εδώ (και μετά από ερωτήματα συναδέλφων), οφείλω να ενημερώσω ότι, ακριβώς την ίδια στιγμή που εμείς συζητούσαμε, η διοίκηση της εταιρείας αποφάσισε ότι μπορεί να υποκαθιστά τα ελληνικά δικαστήρια και εξέδωσε ανακοίνωση για τη σημερινή απεργία της ΕΠΗΕΑ στον ΔΟΛ με την οποία προδικάζει τις αποφάσεις που πρόκειται να εκδικαστούν.
Είναι προφανής ο απειλητικός χαρακτήρας της ανακοίνωσης απέναντι στους απεργούς και ίσως και στους δικαστές. Ωστόσο, επίσης φαίνεται ότι είναι και ρεαλιστικό το περιεχόμενο, γιατί πράγματι οι εργοδότες (όχι μόνο ο δικός μας) ξέρουν ότι με το νόμο το 95% των απεργιών κηρύσσονται παράνομες (οι εργατικοί συντάκτες μπορούν να το επιβεβαιώσουν).
Τέλος, επισημαίνω ότι η ανακοίνωση της εταιρείας τοιχοκολλήθηκε σε πόρτες, τοίχους, κλπ., όσο ποτέ καμία άλλη ανακοίνωση και αναρτήθηκε και στο σάιτ της εφημερίδας μας (προφανώς εκθέτοντας την δημοσιογραφική μας δεοντολογία, καθώς ο αναγνώστης δεν έχει καμία ενημέρωση ούτε για τις απολύσεις της εταιρείας ούτε για τον αντίλογο των απεργών συναδέλφων).
Πιο κάτω παραθέτω την ανακοίνωση καθώς και το link απ’όπου την αντέγραψα.
Ευχαριστώ,
Τάσος Αναστασιάδης
(εκπρόσωπος Βήματος στο μεικτό της ΕΣΗΕΑ) 
Ανακοίνωση ΔΟΛ
Παράνομη η απεργία της ΕΠΗΕΑ
Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010  [ 20:01 ]

ANAKΟΙΝΩΣΗ
του
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΛΑΜΠΡΑΚΗ

Σήμερα, Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010 και ώρα 14:50, επιδόθηκε στην εταιρεία η από 5.10.2010 Εξώδικη Γνωστοποίηση της ΕΠΗΕΑ, στην οποία αναφέρεται μεταξύ άλλων, ότι «το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΠΗΕΑ αποφάσισε την κήρυξη 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης από την Πέμπτη 7 Οκτωβρίου και ώρα 06:00 π.μ έως Παρασκευή 8 Οκτωβρίουκαι ώρα 06:00 π.μ του έτους 2010, ζητώντας την ανάκληση όσων απολύσεων έγιναν και το σταμάτημα κάθε διαδικασίας εκ μέρους σας για περαιτέρω απολύσεις».
Η εταιρεία επιθυμεί να φέρει στην προσοχή των εργαζόμενων, μελών της ΕΠΗΕΑ και μή, ότι για την εξαγγελλόμενη νέα απεργιακή κινητοποίηση:
α) δεν έχει τηρηθεί η νόμιμη υποχρέωση προειδοποίησης του εργοδότη 24 τουλάχιστον ώρες πριν από την πραγματοποίηση της απεργίας
β) δεν έχει ληφθεί απόφαση από το αρμόδιο όργανο, ήτοι τη Γενική Συνέλευση, αλλά από το Διοικητικό Συμβούλιο.
Συνεπώς, όπως έκρινε σε ίδιες ακριβώς περιπτώσεις το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών στις 30.9.2010 (Απόφαση 2190/2010) και στις 6.10.2010 (Απόφαση 2218/2010) αντιστοίχως, οι παραλείψεις αυτές καθιστούν από μόνες τους την απεργία παράνομη.

Αθήνα 6.10.2010
Η Διοίκηση


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου