Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010

Ενημέρωση για ασφαλιστικό, 19/5/2010


Από: Τάσο Αναστασιάδη
Προς: Εργαζόμενους(-ες) Βήματος
Θέμα: Ενημέρωση από μεικτό 18/5/2010 για το ασφαλιστικό
19/5/2010

Αγαπητοί συνάδελφοι (-σες),

Χθες συναντήθηκε το Μεικτό Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ, στο οποίο ανακοινώθηκε η «μετάθεση» της αυριανής απεργίας για την ημέρα που θα συζητηθεί το νομοσχέδιο στη Βουλή. Ωστόσο, προς άρσιν παρεξηγήσεων, οφείλω να ενημερώσω ότι η «μετάθεση» αυτή δεν αποδίδεται καθόλου στο ότι το νέο «ασφαλιστικό» νομοσχέδιο δεν θα μας αφορούσε: αντίθετα, οι αναλύσεις της ΕΣΗΕΑ και η εξειδίκευσή τους για τον κλάδο μας δείχνουν πως όχι μόνο μας αφορά άμεσα αλλά και ότι μας πλήττει ίσως ακόμα περισσότερο απ’ό,τι συνολικά όλους τους εργαζόμενους της χώρας.
Στο πλαίσιο αυτό, όπως το έχει εξαγγείλει και η ΕΣΗΕΑ, θα διοργανωθεί στις επόμενες μέρες Γενική Συνέλευση εργαζομένων στο χώρο μας με θέμα το ασφαλιστικό. Τόσο για ενημέρωση όσο και για να συζητήσουμε τη διοργάνωση της αντίστασης του κλάδου μαζί με τους εργαζόμενους της χώρας.
Κατά δεύτερον, θα στείλω μόλις τις λάβω, τις ιδιαίτερες επεξεργασίες για το χώρο μας των ειδικών (Σ.Ρομπόλη, νομική υπηρεσία της ΕΣΗΕΑ, κλπ.), για να γνωρίζουν όλοι περί τίνος πρόκειται.
Κατά τρίτον, επειδή το ζήτημα επείγει, συμπυκνώνω εδώ, με δικά μου λόγια, την ενημέρωση που μας έγινε στο Μεικτό της ΕΣΗΕΑ:
  1. Το ασφαλιστικό σύστημα (κυρίως στη συνταξιοδοτική πλευρά, αλλά και στην περίθαλψη), έτσι όπως κατακτήθηκε από τον 19ο και τον 20ο αιώνα καταργείται. Όπως το έγραφε η ΕΣΗΕΑ («Το Ασφαλιστικό σύστημα, όπως το γνωρίζαμε, καταργείται» βλ. ανακοίνωση 13/5/2010) και αυτό ισχύει για άπαντες τους εργαζόμενους της χώρας, ενώ η εφαρμογή του αρχίζει αμέσως και για όλους (έστω και με μεταβατικές διατάξεις για ένα διάστημα, που όμως επίσης πλήττουν όλους αμέσως και ακόμα και τους ήδη συνταξιούχους). Το νέο «σύστημα» είναι μια βίαιη εφαρμογή της οδηγίας που εξέδωσε για όλες τις χώρες το 1993 η Παγκόσμια Τράπεζα (αδελφή του ΔΝΤ) και που προβλέπει την κατάργηση του κοινωνικά εγγυημένου εισοδήματος για τους συνταξιούχους (σύστημα «εγγυημένων παροχών») και την εγκαθίδρυση ενός συστήματος όπου μόνο οι εισφορές θα είναι «εγγυημένες».
  2. Αυτό που πλέον θα ονομάζεται «βασική σύνταξη» θα είναι ένα επίδομα 360 ευρώ για όλους τους συνταξιούχους, το οποίο πάντως θα αναπροσαρμόζεται με βάση όχι τις δυνατότητες της οικονομίας (παραγωγικότητα) όπως προέβλεπαν τα παραδοσιακά ευρωπαϊκά συστήματα συνταξιοδότησης, αλλά με βάση το πολύ τον πληθωρισμό ή και λιγότερο, ανάλογα με τις «δυνατότητες των ταμείων» και με πρόβλεψη να μπορεί ακόμα και να μειώνεται.
  3. Ειδικά για το δικό μας ταμείο (ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, καθώς και για το ΕΤΑΑ -νομικών, δικηγόρων, γιατρών), δηλαδή για τα 2 μόνο ταμεία που εξαιρούνται από την ενοποίηση στα 3 μεγάλα, η πρόβλεψη είναι ακόμα χειρότερη. Γιατί αντίθετα απ’ό,τι συμβαίνει για τα μεγάλα ταμεία, στο δικό μας καταργείται η κοινωνική ή κρατική εγγύηση και κατοχυρώνει τους αποκλειστικά «ίδιους πόρους».
  4. Δεύτερο τμήμα της νέας «σύνταξης» θα είναι η «αναλογική σύνταξη». Αντίθετα από τη «βασική», αυτό το τμήμα θα είναι πλήρως «ανταποδοτικό», δηλαδή δεν θα είναι σύνταξη (με βάση τις ανάγκες και την οικονομική δυνατότητα της κοινωνίας), αλλά απόδοση κεφαλαιοποιημένων ατομικών εισφορών. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι το επίπεδό της συρρικνώνεται ριζικά: για παράδειγμα, στον υπολογισμό της παίρνεται υπόψη το σύνολο των αποδοχών όλου του εργάσιμου βίου (και όχι των τελευταίων χρόνων). Έπειτα, οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης εκτινάσσονται (όρια ηλικίας, χρόνια εργασίας), καθιστώντας απαγορευτική τη συνταξιοδότηση πριν περάσουν 40 χρόνια δουλειάς ή με τρομακτικές μειώσεις για όσους πάρουν «μειωμένη» (που όμως θα είναι η συντριπτική πλειοψηφία, καθώς οι προϋποθέσεις για την πλήρη θα την καταστήσουν άπιαστη).
  5. Για όσους καταφέρουν να πάρουν σύνταξη, αυτή θα περικόπτεται αναλογικά (μέσω πρόσθετης εισφοράς τύπου ΛΑΦΚΑ) και θα περικόπτεται επίσης αν θελήσει να προσθέσει εισόδημα μέσω πρόσθετης εργασίας με μπλοκάκι ή, για τους μεγαλύτερους, δεν θα περικόπτεται η σύνταξη αλλά θα περικόπτεται η αμοιβή τους με μπλοκάκι μέσω αυξημένης εισφοράς.
  6. Στις μεταβατικές διατάξεις, η σημερινή «επικουρική σύνταξη» θα αναπροσαρμοστεί, ήδη από το 2011, με βάση τη «βιωσιμότητα» που θα την κρίνει η αναλογιστική αρχή (ή ο υπουργός), χωρίς να υπάρχει καν όριο προς τα κάτω (στον καταργούμενο νόμο Πετραλιά η μείωσή τους ήταν σταδιακή, από το 2013 ως το 2020, και υπήρχε στόχος-όριο -στο 20% της συνολικής σύνταξης).
  7. Για την περίθαλψη, τέλος, όλες οι παροχές εντάσσονται στις ρυθμίσεις του ενιαίου «εθνικού συστήματος υγείας». Αυτό αφορά και όσους έχουν ΕΔΟΕΑΠ (στο μέτρο που δεν εξαιρείται).

Ευχαριστώ,
Τάσος Αναστασιάδης
(εκπρόσωπος Βήματος στο μεικτό της ΕΣΗΕΑ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου