Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012

Εγκύκλιοι της ΓΣΕΕ για ατομικές συμβάσεις και ενώσεις προσώπων

Συνάδελφοι,
Εν όψει της Συνέλευσής μας, όπου προφανώς τίθεται η "πρόταση" του εργοδότη μας να εγκαταλείψουμε τις συμβάσεις των σωματείων μας μέσω σύναψης "συμφώνου εργασίας" με τον εργοδότη μας, σας επισυνάπτω, για επιβοήθηση, δύο εγκυκλίους της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας για το ίδιο θέμα, που είναι σημαντικές, ιδιαίτερα αν θέλουμε να εγκαταλείψουμε τα σωματεία μας του τύπου.
Είναι η εγκύκλιος 9 και 10 του Νοέμβρη 2011 (βλ. επισυναπτόμενα: gsee_09_1111_4024.pdf και gsee_10_1111_4024.pdf ), όπου επισημαίνεται μεταξύ άλλων:
1) Σε σχέση με την ατομική διαπραγμάτευση (ατομικές συμβάσεις εργασίας), ότι θα πρέπει οι εργαζόμενοι "να μην συναινούν στη μονομερή από τον εργοδότη δυσμενή τροποποίηση των όρων εργασίας τους. Κι αυτό γιατί είναι παράνομη η μονομερής βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας τους, που επιχειρείται από τους εργοδότες με την άσκηση πίεσης για την υπογραφή ατομικών συμβάσεων υπό την απειλή της απόλυσης."
και 2) ότι: "Οι παραπάνω εγγυήσεις υπέρ της δημοκρατικής εκλογής των εκπροσώπων των εργαζομένων και της ελεύθερης και ανεμπόδιστης συνδικαλιστικής δράσης δεν ισχύουν για τις ενώσεις προσώπων". Ότι δηλαδή σε επίπεδο "ένωσης προσώπων" χάνονται όλα τα δικαιώματα των εργαζομένων πέραν της αποδοχής "βλαπτικής μεταβολής" που απαιτεί ο εργοδότης (π.χ. δεν υπάρχει όχι μόνο συνδικαλιστική προστασία, αλλά ούτε και δικαίωμα κήρυξης απεργίας ή άλλης συνδικαλιστικής δράσης). Οι "ενώσεις προσώπων" είναι "ενώσεις" που μόνη εξουσιοδότηση έχουν να συνυπογράφουν τις απαιτήσεις της εργοδοσίας.
Έχω ζητήσει επίσης νομική παρουσία από το σωματείο μας για τη συνέλευσή μας.
Τάσος Αναστασιάδης
εκπρόσωπος του Βήματος στο Μεικτό της ΕΣΗΕΑ

gsee_09_1111_4024.pdf Download this file

gsee_10_1111_4024.pdf Download this file

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου