Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012

Επιστολή Δ.Νικολακόπουλου σε Τ.Αναστασιάδη, 15/1/2012


dnikolakopoulos2ta_150112.pdf Download this file
Επιστολή Δ.Νικολακόπουλου σε Τ.Αναστασιάδη, 15/1/2012, σε απάντηση στην
Επιστολή ενημέρωσης για το Βήμα στην ΕΣΗΕΑ, 14/1/2012 του δεύτερου.


Κύριε Αναστασιάδη,
Ένας Γάλλος, αριστερός συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων, ο Jean-Patrick Manchette, έλεγε  ότι «η αριστερίστικη τρομοκρατία και η κρατική τρομοκρατία, αν και τα κίνητρά τους δεν επιδέχονται σύγκριση, είναι οι δύο μασέλες της ίδιας παγίδας για μαλάκες …». Δεν γνωρίζω σε ποιά κατηγορία ανήκεις. Διάβασα  όμως το λίβελο κατά  της πλειοψηφίας των  συντακτών του   “Βήματος”, τους οποίους υποτίθεται ότι εκπροσωπείς.  Δεν θα αναφερθώ, κατ΄αρχήν, στις αναφορές σου στην ιστορία του εργατικού κινήματος , τις οποίες, αν τις διάβαζε ο Γιάννη Κορδάτος, είμαι βέβαιος, ότι θα υποκλινόταν μπροστά την ευφυϊα σου. Ούτε για την… μαρξιστική ανάλυση την οποία επιχειρείς για την εποχή του Μνημονίου- αυτή ας την κρίνουν οι εργαζόμενοι του ‘’Βήματος’'.
‘’Είναι, προφανές’’, γράφεις, ‘’ ότι η διαδικασία που υιοθετήθηκε από  τη γενική συνέλευση των συντακτών του “Βήματος” , μας επιστρέφει στη “βαρβαρότητα των αρχών του 19ου αιώνα, όταν ο κάθε εργαζόμενος εκλαμβάνετο με τη βία ως “ίσος” απέναντι στον εργοδότη του και “ελεύθερος” (από νομικές και συνδικαλιστικές “ακαμψίες”) να “διαπραγματεύεται” μισθούς και συνθήκες εργασίας”. Δεν γνωρίζω αν τα σκέφτηκες εσύ όλα αυτά τα βαθυστόχαστα και κυρίως αν απηχούν τις απόψεις σας. Αν, ναι, τότε είναι πολύ απλό: Θα  έπρεπε  να παραιτηθείς από την εκπροσώπηση των συντακτών του ‘‘Βήματος’’ , οι οποίοι απέρριψαν την αποψή σου.  Αυτό επιβάλλει στοιχειωδώς η δημοκρατική αρχή της πλειοψηφίας. Η, μήπως, πίσω από αυτή τη βαρύγδουπη δήλωση  υποκρύπτεται  κάποια σκοπιμότητα; Οτι, δηλαδή, εγώ έχω το αποκλειστικό προνόμιο της διαπραγμάτευσης, που μου επιτρέπει μέσω παρασκηνιακών διαβουλεύσεων , να μαγειρέψω γεγονότα και καταστάσεις; Αν βρίσκεσαι στο ‘’Βήμα ‘’, όχι ως εκπρόσωπος των εργαζομένων, αλλά για να υπηρετήσεις τον εισοδισμό της παράταξής σου, τότε, μάλλον, διάλεξες λάθος χώρο
Στα γεγονότα τώρα: Κατηγορείς τα μέλη της Επιτροπής για ’’υποτιθέμενη διαπραγμάτευση’’ και για  ‘’συναλλαγές κάτω από το τραπέζι’’.Το ποιός ήταν η ''κόττα'', κύριε Αναστασιάδη, μπροστά στον Ψύχαρη και το ποιός , όταν εγκαταλείπει το Γραφείο του, το παίζει δήθεν ‘’επαναστάτης’’, μπορούν πλέον να το κρίνουν οι μάρτυρες της συνάντησης.  Μία φορά τόλμησες να αποκαλέσεις τον Ψυχάρη ‘’έργοδότη’’ και όταν σε ρώτησε: ‘Έγώ είμαι ο εργοδότης;’’, του ζήτησες συγνώμη.  Είπαμε όμως να διατηρήσουμε την ευπρέπεια, τουλάχιστον, και να παραμείνουμε στην ουσία.
Συμφωνώ μαζί σου ότι το ουσιώδες στη διαπραγμάτευση ήταν το αν η διοίκηση του ΔΟΛ αποδέχεται την πρόταση των εργαζομένων η  εξοικονόμηση να γίνει από τις αμοιβές που δεν θίγουν τα  κλιμάκια της συλλογικής σύμβασης. Το θέμα αυτό όμως δεν το  έθεσες εσύ, αλλά εγώ.  Κι όχι μία αλλά τρείς φορές-και με τρόπο ευθύ και άμεσο. Κι η απάντηση που επικαλείσαι δεν εδόθη σε σένα, αλλά σε μένα. Και ήταν η εξής:  ‘’ Η άσκηση δεν βγαίνει, δεν βγαίνουν τα νούμερα. Αυτό το είχα προτείνει κι εγώ στα διευθυντικά στελέχη τα οποία αντέδρασαν. Μου είπαν να διώξω τους τεμπέληδες.  Εγώ, όμως, σε μία περίοδο κρίσης δεν θέλω να απολύσω εργαζόμενους. Ο Καρακούσης προσπαθούσε επι μήνες να βρεί μία διαφορετική λύση και δεν βρήκε. Δεν μπορώ, από την άλλη πλευρά, να τους πληρώνω όλους με βάση τις συμβάσεις. Τότε θα κλείσει η εφημερίδα, δεν γίνεται κάτι τέτοιο, θα πρέπει να το καταλάβετε. Πέστε μου τι να κάνω και θα το κάνω’’. Αυτό , τουλάχιστον, λένε τα πρακτικά της συνάντησης, γιατί, αν και δεν το γνωρίζεις, η Επιτροπή κράτησε και πρακτικά από τη συνάντηση.
Εσύ, πράγματι, με την ευπρέπεια που σε χαρακτηρίζει απέναντι στην...εργοδοσία, είπες στον Ψυχάρη ότι κάποτε σου είπε πως αν έκοβε τις αμοιβές πάνω από τις συμβάσεις δεν θα εξοικονομούσε 6 εκατ. ευρώ που θέλει να εξοικονομήσει η επιχείρηση, αλλά 12 εκατ. ευρώ. Δεν σου απάντησε τίποτα, γεγονός που μπορεί ο καθένας να το ερμηνεύσει όπως θέλει-, είτε ως αποδοχή είτε ως άρνηση. Μήπως, όμως, θέλεις να σου πω τι κατάλαβα προσωπικά εγώ από αυτήν τη μη απάντηση; Κάτι απλό: Οτι τα διευθυντικά στελέχη που πρότειναν τη λύση των απολύσεων, ώστε να μην τους περικοπούν οι αμοιβές, είτε είναι σήμερα εκτός Συγκροτήματος, είτε, σε τελική ανάλυση, δεν πέρασε η πρότασή τους. Ειναι στοιχειώδες κύριε Γουάτσον της.. επανάστασης. Μη σπεκουλάρεις, λοιπον, με γεγονότα που κάνεις πως αγνοείς.
Ποιος είναι ο ‘’χαφιές’’ της εργοδοσίας κύριε Αναστασιάδη, όπως αφήνεις, να εννοηθεί μέσω αυτού του κατάπτυστου κειμένου; Εγώ και τα μέλη της Επιτροπής είμαστε οι ‘’χαφιέδες’’ που, κατ έντολή της συντριπτικής πλειοψηφίας της γενικής συνέλευσης και με βάση αυστηρά το πλαίσιο που έθεσε,  πήγαμε να διαπραγματευτούμε και, απ΄ό,τι φαίνεται, σου χαλάσαμε τη σούπα ή εσύ που μαγειρεύεις διάφορα πράγματα πίσω από την πλάτη των εργαζομένων για να εξυπηρετήσεις διάφορα συμφέροντα; Δεν διαπραγματευτήκαμε με το κείμενο των αρχισυντακτών, κύριε Αναστασιάδη, αλλά με βάση την απόφαση της γενικής συνέλευσης των εργαζομένων στο ‘’Βήμα’’. Ησουν παρόν όταν ελήφθη. Ούτε πήγαμε να υπονομεύσουμε τη ‘’συλλογική εκπροσώπιση’’,  αφού οποιοδήποτε αποτέλεσμα θα ετίθετο υπόψη της ΕΣΗΕΑ ,την οποία καλούμε –με βάση  και την απόφαση της γενικής συνέλευσης-, να έρθει να υπογράψει στην περίπτωση που επιτευχθεί συμφωνία. Κι αυτό για να αποφύγουμε τις ατομικές συμβάσεις ή τις απολύσεις στις οποίες εσείς οι ‘’μέντορες της επανάστασης’’, μας ωθείτε 
Εκτός από τα γεγονότα όμως υπάρχει και το ήθος.  Αμέσως μετά την πρώτη συνάντηση με τη διοίκηση του ΔΟΛ, σου ζήτησα να ενημερώσουμε τους εργαζόμενους του ‘’Βήματος’’. Αντέδρασες και είπες  ότι δεν το βρίσκεις αναγκαίο. Η ενημέρωση, παρά ταύτα,έγινε μετά από απάιτηση των ίδιων των εργαζομένων. Εκεί, πιστεύω, ότι ξεκαθαρίστηκαν όλα τα πράγματα, αν και αρνείσαι να το αποδεχτείς, με βάση, τουλάχιστον, όσα γράφεις ή αφήνεις να εννοηθούν σε αυτό το λίβελο κατά των εργαζομένων. Σου ζήτησα επίσης να αποστείλεις το κείμενο που συνέταξαν τα μέλη της Επιτροπής στα  mail των εργαζομένων. Δεν το έκανες, κι αναγκάστηκα να το κάνω ο ίδιος μαζική αποστολή με τη συνδρομή της τεχνικής υπηρεσίας του ‘’Βήματος’’,  κάτι το οποίο εκμεταλεύθηκες για να  με κρεμάσεις στα… μανταλάκια. Δεν το συνέταξα εγώ το κείμενο, κύριε Αναστασιάδη, αλλά το συντάξαμε από κοινού όλα τα μέλη της Επιτροπής. Απλά φέρει το ονομά μου το mail, επειδή έκανα το αυτονόητο που δεν έκανες εσύ, όπως όφειλες ως εκπρόσωπος των εργαζομένων.
Και κάτι τελευταίο που αφορά αποκλειστικά και μόνο εμένα-, τα υπόλοιπα θα τα βρούμε  τη Δευτέρα, στη συνέλευση των συντακτών του ‘’Βήματος’’.  Το ποιός είναι ή δεν είναι ‘’χαφιές’’ της εργοδοσίας, μπορεί να αποδειχτεί από τη στάση και τη συμπεριφορά του. Είμαι  ένας απο τους ελάχιστους συντάκτες του ‘’Βήματος’’ που τέθηκα και εξακολουθώ να βρίσκομαι, επί δέκα ολόκληρα χρόνια, στον…πάγο, παρά την κοινώς ομολογουμένη αποτελεσματικότητα της δουλιάς μου, επειδή, ακριβώς, αντιτάχθηκα στα  ακροδεξιά και ακροαριστερά εξαπτέρυγα  που ήταν προσκολλημένοι στην την εξουσία, απολάμβαναν των προνομίων του ''Βήμαος'' και συνομωτούσαν -όπως εσύ επιχειρείς να κάνεις και εσύ-, ασκώντας παντός είδους τρομοκρατία. Αυτό θα πράξω και στο μέλλον για έναν απλό λόγο: Γιατί σέβομαι την υπογραφή μου.
Υ.Γ. Η παρούσα επσιτολή δεν εκφράζει τα μέλη της Επιτροπής, αλλά εμένα προσωπικά που βρέθηκα στα...μανταλάκια
Δημήτρης Νικολακόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου