Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2010

Πρόταση της ΕΣΗΕΑ για το απεργιακό πλαίσιο διεκδικήσεων, 3/11/2010

Πρόταση που επεξεργάστηκε το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ και υπεβλήθη στο μεικτό για συζήτηση στις 3/11/2010.
Η πρόταση αυτή συνιστά ελάχιστη «κόκκινη γραμμή» (όπως χαρακτηρίστηκε από τον Γ.Γραμματέα) και υποβάλλεται για επεξεργασία, συζήτηση, συμπληρώσεις, κλπ., τόσο στο ίδιο το μεικτό όσο και στους συναδέλφους όλου του χώρου και των ειδικοτήτων, εν όψει της προετοιμασίας της κινητοποίησης, μέσα από κοινές συνελεύσεις στα μαγαζιά, καθώς και με συνελεύσεις ανά σωματείο, που έχει χαραχτεί από το "Διασωματειακό" (καθώς και από την ΕΣΗΕΑ).
Βλέπε και:
- Ανακοίνωση διασωματειακού, 1/11/2010
- Ανακοίνωση ΕΣΗΕΑ για το Non Paper των εργοδοτών, 22/10/2010
- Ανακοίνωση ΕΣΗΕΑ για προετοιμασία για κινητοποιήσεις, 16/10/2010


Πρόταση για το απεργιακό πλαίσιο διεκδικήσεων της ΕΣΗΕΑ

1. Η ΕΣΗΕΑ διεκδικεί την υπογραφή, επειγόντως, ικανοποιητικών ΣΣΕ σε εφημερίδες, ραδιόφωνα, τηλεοράσεις. Δεν θα ανεχθεί άλλο την τακτική της κωλυσιεργίας των εργοδοτών, δεν θα επιτρέψει να περάσει το σχέδιο της πλήρους εργασιακής και μισθολογικής απορρύθμισης. Καλεί την κυβέρνηση να απορρίψει κάθε σκέψη και σχεδιασμό για νομοθετική υποβάθμιση της ισχύος των ΣΣΕ.

2. Η ΕΣΗΕΑ απαιτεί το «πάγωμα» των απολύσεων που απειλούν να εκτοξεύσουν την ανεργία στον κλάδο σε πρωτοφανή επίπεδα. Η δέσμευση των εργοδοτών για μηδενικές απολύσεις θα αποτελέσει κεντρικό ζήτημα των διαπραγματεύσεων για τη ΣΣΕ. Η ΕΣΗΕΑ καλεί και πάλι την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της και να συνδέσει την κρατική διαφήμιση (αλλά και τις άλλες ειδικές «ρυθμίσεις» για τον Τύπο) με τη ρήτρα απασχόλησης (με όλα τα δικαιώματα που συνδέονται με αυτήν) αλλά και τη δέσμευση για μηδενικές απολύσεις.

3. Η ΕΣΗΕΑ δηλώνει ότι δεν θα αποδεχθεί –μετά τις απώλειες στο 2010– καμιά υποβάθμιση του εισοδήματος των εργαζομένων στην ενημέρωση. Διεκδικεί αυξήσεις στους μισθούς κατ’ ελάχιστον και μεσοσταθμικά στο ύψος του πληθωρισμού. Η αύξηση αυτή μπορεί να κατανεμηθεί με τρόπο που να ενισχύει περισσότερο τους χαμηλόμισθους.

4. Η ΕΣΗΕΑ διεκδικεί την κατάργηση της ελαστικής απασχόλησης. Συμβάσεις αορίστου χρόνου για όλους.

5. Η ΕΣΗΕΑ –μαζί με τα άλλα σωματεία στην ενημέρωση– διεκδικεί ρύθμιση της δημοσιογραφικής εργασίας στο Διαδίκτυο, με ασφάλιση στα αντίστοιχα Ταμεία εργαζομένων στον Τύπο και αμοιβές αντίστοιχες των οικείων ΣΣΕ με ΕΙΗΕΑ, ΕΙΙΡΑ, ΕΙΤΗΣΕΕ καθώς και διασφάλιση των αναγκαίων πόρων (υποχρέωση καταβολής αγγελιοσήμου και εργοδοτικής εισφοράς).

6. Η ΕΣΗΕΑ διεκδικεί μέτρα στήριξης των ανέργων, αύξηση του επιδόματος και του χρόνου επιδότησης. Διασφάλιση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για όλο το διάστημα της ανεργίας με διασφάλιση των αναγκαίων πόρων από το κράτος και τους εργοδότες. Μέτρα αλληλεγγύης –όπως το πάγωμα των στεγαστικών δανείων, η μείωση τιμολογίων ΔΕΚΟ, η επιδότηση ενοικίου, η δωρεάν κάρτα για τις συγκοινωνίες κ.λπ.– που η Κυβέρνηση οφείλει να θεσμοθετήσει αμέσως για τους ανέργους.

7. Σχετικά με το ζήτημα της πολυαπασχόλησης που θέτουν οι εργοδοτικές οργανώσεις, η ΕΣΗΕΑ επαναλαμβάνει ότι το ζήτημα αυτό καλύπτεται από τις ρυθμίσεις των ΣΣΕ και τον Κώδικα Δεοντολογίας. Καλεί την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της και να κηρύσσει τα νόμιμα σε ότι αφορά την πολυαπασχόληση στο Δημόσιο και τις αργομισθίες.

8. Η ΕΣΗΕΑ δεν θα αποδεχθεί την υποβάθμιση, την ιδιωτικοποίηση ή το κλείσιμο των δημοτικών ραδιοφωνικών σταθμών. Δεν θα δεχθεί την υποβάθμιση της απασχόλησης στην ΕΡΤ και το καθεστώς ομηρίας των συμβασιούχων. Θα διεκδικήσει την αποκατάσταση των απωλειών στο εισόδημα των εργαζομένων στα δημόσια ΜΜΕ, θεωρώντας τα ως πυλώνα για το δικαίωμα στην αντικειμενική ενημέρωση.

************
Πρόκειται για ένα πλαίσιο διεκδικήσεων απέναντι στις εργοδοτικές οργανώσεις και την κυβέρνηση.
Τα αιτήματα αυτά, αφού συζητηθούν στις συνελεύσεις των μελών της Ένωσης, θα διεκδικηθούν με το πρόγραμμα μεγάλων απεργιακών κινητοποιήσεων που ήδη έχει αποφασίσει το Δ.Σ., σε συνεργασία με τη Διασωματειακή Επιτροπή αλλά και τις Ενώσεις Συντακτών πανελλαδικά, υπό την αιγίδα της ΠΟΕΣΥ.

Αθήνα, 3 Νοεμβρίου 2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου