Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

Πειθαρχικό ΕΣΗΕΑ (καταδικάζεται ο σ. Δ.Γαλάνης, αλλά τρενάρει η εξέταση των διευθυντικών συμπεριφορών), 17/11/2010

Προς τους συναδέλφους μου του Βήματος
Ενημερωτικά σε σχέση με την απόφαση του Α’Πειθαρχικού της ΕΣΗΕΑ για τον συνάδελφο Δημήτρη Γαλάνη.
Επισημαίνω, πάντως, ότι το πειθαρχικό της ΕΣΗΕΑ, που καταδίκασε το συνάδελφο Δημήτρη Γαλάνη για ρεπορτάζ του (τα στοιχεία πιο κάτω επιτρέπουν να κρίνετε από μόνοι σας…), το ίδιο αυτό όργανο αποφάσισε να παραπέμψει στις ελληνικές καλένδες την εξέταση για το «πειθαρχικό» μέρος των πρακτικών που επέβαλε συντονισμένα η εργοδοσία του ΔΟΛ και του Πήγασου, στις 29/9/2010, προκειμένου να καταδικάσουν οι συνάδελφοι το σωματείο τους (να «διαχωριστούν» από αυτό -όπως το είχε παρουσιάσει η διεύθυνση του Βήματος).
Οφείλω να δηλώσω ότι στο προκείμενο ζήτημα, -τουλάχιστον εγώ, αλλά νομίζω και αρκετοί από τους συναδέλφους που εκπροσωπώ- παρό,τι μέλος της ΕΣΗΕΑ, περισσότερο με εκφράζει η ανακοίνωση των συναδέλφων της ΠΟΣΠΕΡΤ παρά οι πρακτικές του Πειθαρχικού μας.
Ευχαριστώ
Τάσος Αναστασιάδης
Εκπρόσωπος Βήματος στο Μεικτό της ΕΣΗΕΑ

Καταδίκη του συναδέλφου Δημήτρη Γαλάνη από το Α’βάθμιο Πειθαρχικό της ΕΣΗΕΑ:
1) «Απαράδεκτη απόφαση - Λογοκρισία!», ΠΟΣΠΕΡΤ.
2) Απόφαση 4/2010 του Α’βάθμιου Πειθαρχικού, ύστερα από έγκληση του συν. Νίκου Γρυλλάκη (βλ.στην ιστοσελίδα της Ένωσης ΑΠΟΦΑΣΗ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 4/2010 ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΟΥ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ )
3) Απόφαση 5/2010 του Α’βάθμιου Πειθαρχικού, ύστερα από έγκληση της συν. Βίκυς Φλέσσα. (βλ.στην ιστοσελίδα της Ένωσης ΑΠΟΦΑΣΗ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 5/2010 ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΟΥ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ )
4) Επίμαχο άρθρο για «Τα χρυσά συμβόλαια της ΕΡΤ», Βήμα 25/10/2009.

Π.Ο.Σ.Π.Ε.Ρ.Τ.
16 Νοεμβρίου 2010
Το πρόσφατο παράδειγμα επιβολής ποινής «Επίπληξη με ανάρτηση» στο δημοσιογράφο της εφημερίδας «ΤΟ ΒΗΜΑ», Δημήτρη Γαλάνη από το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο της Ε.Σ.Η.Ε.Α. αποτελεί προσβολή στις θεμελιώδες αρχές που διέπουν το λειτούργημα του Δημοσιογράφου.
Ο Δημήτρης Γαλάνης μέσα από το ρεπορτάζ του αποκαλύπτει τα «χρυσοπληρωμένα συμβόλαια δημοσιογράφων της ΕΡΤ» της φαύλης εποχής του Χρήστου Παναγόπουλου.
Μιας διοίκησης που ισοπέδωσε τα πάντα στην ΕΡΤ με την κακοδιαχείριση, τη σπατάλη και τα σκάνδαλα, τα οποία όλοι επιμελώς αποσιωπούν! και ζητούν από τους εργαζόμενους να πληρώσουν το μάρμαρο.
 Κάθε δημοσιογράφος από οποιοδήποτε Μ.Μ.Ε. έχει δικαίωμα και υποχρέωση να ξεσκεπάζει σκάνδαλα που αφορούν στο δημόσιο βίο και να τα καταγγέλλει σύμφωνα με τον κώδικα δημοσιογραφικής δεοντολογίας. Αυτό επιβάλει και η νομοθεσία που έχει διαμορφώσει ένα πλέγμα κανόνων, οι οποίοι προσδιορίζουν το ρόλο των Μ.Μ.Ε., για να διασφαλίζουν την αντικειμενικότητα και την αποκατάσταση της αλήθειας.
Το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο, που δίκαζε τον Δημήτρη Γαλάνη, θύμιζε δίκες όπου παίρνονται αποφάσεις σε ανελεύθερα καθεστώτα με φασιστική νοοτροπία, που έχουν πάντα στόχο τον περιορισμό της ελεύθερης έκφρασης και την απόκρυψη της αλήθειας. Ετσι ανοίγει τη κερκόπορτα στους κάθε λογής εργοδότες να λογοκρίνουν κι εκείνοι τα ρεπορτάζ της ελεύθερης δημοσιογραφίας.
Γιατί άραγε ποτέ το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο δεν τιμώρησε τους δημοσιογράφους των μεγάλων σκανδάλων :
- Που οδήγησαν σ΄ αυτήν την κακοδαιμονία την ΕΡΤ,
- Που έχουν διωχθεί από την ποινική Δικαιοσύνη,
- Που αναφέρονται σε πορίσματα των ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης.
Η προσπάθεια του Πρωτοβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου να πλήξει επαγγελματικά δημοσιογράφους που σέβονται τις αρχές του κλάδου είναι ΥΠΟΠΤΗ και ΥΠΟΒΟΛΙΜΑΙΑ.
Τέτοιες αποφάσεις έχουν στόχο να τρομοκρατήσουν, να αποπροσανατολίσουν και προκαλούν το κοινό περί δικαίου αίσθημα.
Η εξυγίανση της ΕΡΤ δεν θα γίνει με την συγκάλυψη των ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ αλλά με την αποκάλυψη της αλήθειας. Ούτε βεβαίως θα γίνει με τις προτάσεις Προβόπουλου και των περί αυτόν κυβερνητικών ή μη. Μέσα στη δίνη της κρίσης και της ανασφάλειας, που κυριαρχούν αυτήν την εποχή σε όλα τα Μ.Μ.Ε., η Ε.Σ.Η.Ε.Α. και τα όργανά της καλούνται να φανούν αντάξιοι του ρόλου και της αποστολής που ορίζουν τα καταστατικά και η δεοντολογία του τύπου. Τους καλούμε λοιπόν, μαζί με όλους τους εργαζόμενους στα Μ.Μ.Ε., να σταματήσουμε τα δεινά που οι άλλοι απεργάζονται για μας.


 (βλ. στην ιστοσελίδα της Ένωσης)

(βλ. στην ιστοσελίδα της Ένωσης)

Επιβαρύνουν τα κρατικά κανάλια με εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ ετησίως χωρίς ουσιαστική ανταποδοτικότητα

Δ. ΓΑΛΑΝΗΣ | Αθήνα - Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2009
Η κατάσταση που επικρατεί στη δημόσια τηλεόραση μετά τις εκλογές θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «χαοτική». Με όλες τις δραστηριότητες να έχουν πέσει σε χειμερία νάρκη εν αναμονή των αποφάσεων για τη σύνθεση της νέας διοίκησης, η ΕΡΤ υπολειτουργεί, ενώ τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει λιμνάζουν και γίνονται μεγαλύτερα.
Πηγές προσκείμενες στο υπουργείοΠολιτισμού αναφέρουν ότι βρίσκονται εν αναμονή της υπογραφής των προεδρικών διαταγμάτων ώστε να ξεκαθαρίσει το τοπίο με τις αρμοδιότητες και να μπορέσει στη συνέχεια η νέα κυβέρνηση να ανοίξει τα χαρτιά της για το τι μέλλει γενέσθαι στη δημόσια τηλεόραση.
Οπως αναφέρουν εκπρόσωποι των εργαζομένων στη δημόσια τηλεόραση, το πρόγραμμα της ΕΡΤ, το οποίο θα έπρεπε κανονικά να είχε αρχίσει από τις 12 Οκτωβρίου, βρίσκεται στον «αέρα».
Παρά τις εκκλήσεις της προηγούμενης κυβέρνησης για «σφίξιμο στο ζωνάρι», στη δημόσια τηλεόραση συνεχιζόταν ως και λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές ένα απίστευτο «γαϊτανάκι» ανανεώσεων συμβάσεων και προσλήψεων στελεχών με αμοιβές που ξεπερνούν κάθε φαντασία.
Δεν είναι μόνο οι υπέρογκες αμοιβές του προέδρου κ. Χρ. Παναγόπουλου στις οποίες αναφέρθηκε πρόσφατα και ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου και οι οποίες ανέρχονται σε 347.000 ευρώ τον χρόνο. Ας σημειωθεί ότι, όπως τόνιζαν και σε ερώτηση που είχαν καταθέσει στη Βουλή βουλευτές του ΠαΣοΚ πριν από λίγους μήνες, οι αμοιβές του προέδρου της κρατικής τηλεόρασης «είναι κατά πολύ υψηλότερες από τις αποδοχές του Προέδρου της Δημοκρατίας ή του Πρωθυπουργού, ενώ ανέρχονται στο τριπλάσιο των πάσης φύσεως αποδοχών ενός υπουργού».
Οι χρυσές συμβάσεις που υπέγραφε ή ανανέωνε η διοίκηση της κρατικής τηλεόρασης ακόμη και λίγες ημέρες πριν από τις πρόσφατες εκλογές είναι προκλητικές. Οι συμβάσεις αυτές αφορούν θέσεις που εντάσσονται στο προσωπικό ειδικών θέσεων. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των εργαζομένων, στο προσωπικό ειδικών θέσεων εντάσσονται 40-50 υπάλληλοι οι οποίοι αμείβονται με ποσά που κυμαίνονται από 7.000 ευρώ ως 12.000 ευρώ μηνιαίως και κοστίζουν στην κρατική τηλεόραση αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ ετησίως.
Εκτός από το προσωπικό ειδικών θέσεων, «χρυσές» συμβάσεις υπέγραφαν με την ΕΡΤ και αρκετοί δημοσιογράφοι, πολλοί από τους οποίους δεν εργάζονται αποκλειστικά στη δημόσια τηλεόραση. Ορισμένοι μάλιστα κατέχουν θέσεις και σε άλλα κρατικά μέσα ενημέρωσης και ιδρύματα.
Από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του «Το Βήμα της Κυριακής» προκύπτει ότι για το 2009 η κρατική τηλεόραση συνήψε συμβάσεις «αποκλειστικής» συνεργασίας με 72 μόνιμους δημοσιογράφους. Δηλαδή, οι δημοσιογράφοι αυτοί ανήκουν στο μόνιμο προσωπικό της ΕΡΤ αλλά πληρώνονται επιπλέον για να έχουν «αποκλειστική» απασχόληση με την κρατική τηλεόραση. Προφανώς οι δημοσιογράφοι στην ΕΡΤ πρέπει να πληρώνονται επιπλέον για να κάνουν το αυτονόητο, δηλαδή να εργάζονται μόνο για την ΕΡΤ. Οι αμοιβές των δημοσιογράφων αυτών κυμαίνονται από 2.000 ευρώ ως 5.800 ευρώ μηνιαίως, ενώ από τους 72 οι 49 αμείβονται με ποσά που ξεπερνούν τις 3.000 ευρώ μηνιαίως.
Ανάμεσα σε αυτούς τους δημοσιογράφους οι πιο χρυσοπληρωμένοι είναι: δύο παρουσιαστές δελτίων ειδήσεων (5.000 ευρώ), δημοσιογράφος που καλύπτει θέματα ΥΠΕΧΩΔΕ (5.000), παρουσιαστής δελτίων ειδήσεων (5.500), αρχισυντάκτης δελτίου ειδήσεων (5.800), προϊσταμένη τμήματος διεθνών ειδήσεων (5.000), δημοσιογράφος που καλύπτει διπλωματικό ρεπορτάζ (5.000), πολιτική συντάκτρια (5.500) και δημοσιογράφος σε πρωινή εκπομπή (5.500).
Επίσης στη Γενική Διεύθυνση Τηλεόρασης υπάγονται και επτά δημοσιογράφοι με αμοιβές που κόβουν την ανάσα. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα δημοσιογράφου η οποία παρουσιάζει κάθε εβδομάδα μια εκπομπή λόγου που μεταδίδεται τις πρώτες πρωινές ώρες. Η συγκεκριμένη αμείβεται με 6.000 ευρώ τον μήνα (μεικτά). Μάλιστα το 2008 αμειβόταν με 5.500 ευρώ μηνιαίως, αλλά ύστερα από εισήγηση του γενικού διευθυντή Τηλεόρασης κ. Δ. Γόντικα οι αμοιβές της το 2009 αυξήθηκαν κατά 500 ευρώ τον μήνα.
Σε αυτούς τους δημοσιογράφους περιλαμβάνονται ακόμη: μία παρουσιάστρια εκπομπών με συνεντεύξεις που αμείβεται με 5.500 ευρώ τον μήνα, ενώ έχουμε να δούμε νέες εκπομπές της εδώ και πολλούς μήνες, δύο δημοσιογράφοι που και αυτοί έχουν καιρό να φανούν στην οθόνη της δημόσιας τηλεόρασης και αμείβονται με 4.860 ευρώ και 5.500 ευρώ αντίστοιχα και δύο δημοσιογράφοι που καλύπτουν διεθνή θέματα και οι αμοιβές τους ανέρχονται σε 4.400 ευρώ και 3.700 ευρώ μηνιαίως.
Σαν όλα αυτά να μην ήταν αρκετά, στο τέλος του 2008 ανανεώθηκε για το 2009 η σύμβαση αποκλειστικής απασχόλησης δύο δημοσιογράφων ως στελεχών της Γενικής Διεύθυνσης Τηλεόρασης με μηνιαίες μεικτές αποδοχές 7.000 ευρώ. Ανανεώθηκε επίσης η σύμβαση δημοσιογράφου που απασχολείται στο τμήμα της εταιρικής ευθύνης με τις ίδιες αμοιβές που έπαιρνε και το 2008 και οι οποίες ανέρχονται και αυτές σε 7.000 ευρώ τον μήνα.
Στα ψηφιακά κανάλια της ΕΡΤ οι δημοσιογράφοι που απασχολούνται με αποκλειστική σύμβαση ανέρχονται σε 17 άτομα, ενώ οι αμοιβές τους κυμαίνονται από 2.200 ευρώ ως 5.000 ευρώ τον μήνα (μεικτά).
Εν αναμονή μεν, επί πληρωμή δε ΑΝΑΜΕΣΑστις εκπομπές της δημόσιας τηλεόρασης, οι συντελεστές των οποίων αμείβονται κανονικά ενώ δεν προβάλλονται, αφού το νέο πρόγραμμα δεν έχει ακόμη ξεκινήσει εξαιτίας της υπολειτουργίας του οργανισμού, περιλαμβάνονται:
Το πρωινό μαγκαζίνο της ΕΤ1 που επρόκειτο να παρουσιάζει η κυρία Ρίκα Βαγιάνη με την κυρία ΜάριονΜιχελιδάκη. Η εκπομπή διαλόγου με τίτλο «Στα άκρα» που παρουσιάζει η κυρία Βίκυ Φλέσσα. Η εκπομπή «Δρόμοι» με παρουσιαστή τον δημοσιογράφο κ. Αρη Σκιαδόπουλο . Η καθημερινή ψυχαγωγική εκπομπή με τίτλο «Εχει γούστο» και παρουσιάστρια τη δημοσιογράφο κυρία Μπήλιω Τσουκαλά. Η εκπομπή με συνεντεύξεις καλλιτεχνών της δημοσιογράφου κυρίας Λένας Αρώνη με τίτλο «Ημερολόγια». Το μαγκαζίνο με θέματα υγείας με τίτλο «Υγεία για όλους» και παρουσιαστή τον κ. Μ. Κεφαλογιάννη. Η παιδική εκπομπή «Ουράνιο τόξο» με παρουσιαστή τον κ. Χρήστο Δημόπουλο .
Επισημαίνεται ότι ορισμένες από τις εκπομπές του νέου προγράμματος θα ξεκινήσουν από τη Δευτέρα 2 Νοεμβρίου, ενώ άλλες, σύμφωνα με πληροφορίες, θα αρχίσουν με το... νέο έτος.
Το «golden girl»
ΟΠΩΣπροκύπτει από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του «Το Βήμα της Κυριακής», πέρυσι τον Οκτώβριο και ενώ η οικονομική κρίση απειλούσε να «τινάξει στον αέρα» την οικονομία της χώρας,η διοίκηση της ΕΡΤ υπέγραψε σύμβαση διαρκείας ενός έτους με μια δημοσιογράφο στη Γενική Διεύθυνση Ειδήσεων με μηνιαία αμοιβή 12.000 ευρώ (μεικτά), η οποία έληγε κανονικά στις 26 Οκτωβρίου 2009. Το ΔΣ της εταιρείας όμως με απόφαση που έλαβε στις 4 Σεπτεμβρίου και ενώ είχαν προκηρυχθεί οι εκλογές της 4ης Οκτωβρίου έλυσε «αζημίως» τη σύμβαση της συγκεκριμένης υπαλλήλου. Με την ίδια απόφαση ανανέωσε τη σύμβασή της για άλλον έναν χρόνο και προκειμένου να δώσει μια επίφαση «οικονομίας» στην όλη διαδικασία της μείωσε τις αμοιβές κατά 600 ευρώ τον μήνα, δηλαδή 11.400 ευρώ μηνιαίως. Το ίδιο διάστημα προσελήφθη στέλεχος στο ψηφιακό τμήμα της κρατικής τηλεόρασης ως προσωπικό ειδικών θέσεων στον τομέα των σκηνοθετών. Η σύμβαση είναι και αυτή διαρκείας ενός έτους και οι αμοιβές του συγκεκριμένου υπαλλήλου ανέρχονται σε 7.400 ευρώ μηνιαίως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου