Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

Ενημέρωση προς τους συναδέλφους, 3/12/2010

Συνάδελφοι,

Οι ενημερώσεις από το blog του εκπροσώπου δεν ακολούθησαν τους αναγκαίους αντικειμενικά ρυθμούς (ζητώ συγγνώμη, αλλά είναι από όλους μας κατανοητό το γιατί!).

Γενικότερα:

Μόλις "ανέβασα" λίγες γενικότερες ενημερώσεις (ψηφίσματα γενικών συνελεύσεων, όπως στην ΕΣΗΕΑ μετά τη διαδήλωση, των Καθημερινής, Έθνους, αλλά και των Νέων που αναφέρεται ειδικότερα στο Βήμα και που διαβάστηκε στη Συνέλευσή μας στην είσοδο προχτές. 

Επίσης συνέλευση πραγματοποίησαν και οι εργαζόμενοι στην Χ.Κ. ΤΕΓΟΠΟΥΛΟΣ (Eλευθεροτυπία) σε γενική συνέλευση που έγινε στις 2/12/2010 με συμμετοχή εργαζομένων από όλες τις ειδικότητες (συντάκτες, διοικητικοί, τεχνικοί) παρουσία της τριμερούς επιτροπής από τους εκλεγμένους εκπροσώπους των διαφόρων ειδικοτήτων: Πρώτον, κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων με κήρυξη απεργίας σε όλα τα ΜΜΕ που θα πιάνει και τα φύλλα του σαββατοκύριακου. Οι εργαζόμενοι ζήτησαν να υπογραφεί γενική συλλογική σύμβαση εργασίας, εξέφρασαν την πλήρη αντίθεσή τους στην υπογραφή επιχειρησιακών και ατομικών συμβάσεων, καθώς και την ανάκληση και πάγωμα όλων των απολύσεων. Κάλεσε επίσης την ΕΣΗΕΑ και τις άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις να προχωρήσουν άμεσα σε απεργιακές κινητοποιήσεις στην περίπτωση μονομερών κινήσεων από τους εργοδότες για παραβίαση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Εξέφρασε την αλληλεγγύη στους συναδέλφους της Απογευματινής, του ΒΗΜΑΤΟΣ και των άλλων μέσων ενημέρωσης όπου υπάρχουν σοβαρά προβλήματα με απολύσεις και μειώσεις μισθών (ΣΚΑΙ, ΠΗΓΑΣΟΣ, κλπ). Η συνέλευση της Ελευθεροτυπίας ζήτησε επίσης να γίνει έκτακτη γενική συνέλευση της ΕΣΗΕΑ. Οι εργαζόμενοι ζήτησαν ακόμη να ανακληθεί η απόλυση του συναδέλφου Β. Χατζηβασιλείου (ανακοινώθηκε προχθές), κριτικού βιβλίου. 

Το Βήμα:

Όσον αφορά τα κρίσιμα δικά μας, η αναβολή που υπήρξε σε σχέση με τις απολύσεις μάς έδωσε μια ψυχολογική ανάσα λίγων ημερών, για να δούμε τί μπορεί να βγει από μια συζήτηση της εταιρείας με τα σωματεία, ελπίζοντας ότι αυτή τη φορά επιτέλους η εταιρεία θα θελήσει να συζητήσει.

Επισημαίνω πάντως ότι το εργασιακό κλίμα επιδεινώνεται ραγδαία, καθώς η ιντερνετική αναδιάρθρωση γίνεται με πολύ αυθαίρετους (αλλά και άνισους) τρόπους και οφείλουμε κάπως να το αντιμετωπίσουμε. Θυμίζω ότι από πέρισυ το έχουμε θέσει επισήμως στην εταιρεία (ότι πρέπει να συζητήσουμε πώς γίνεται η εργασία στο ιντερνέτ -τόσο εργασιακά όσο και ποιοτικά) και, καθώς αρνήθηκε την όποια συζήτηση, τώρα την επιβάλει με άναρχους και πιεστικούς όρους (κανείς δεν ξέρει τα πλαίσια του προϊόντος, της ροή της πληροφόρησης ή των κριτηρίων της, τον αρχισυντάκτη του, τα ωράρια, τις ευθύνες και καθήκοντά του, κλπ., κλπ.). Επίσης έχουν πολλαπλασιαστεί οι εντάσεις στην είσοδο της ιντερνετικής χοάνης και πολλές μπορεί να καταλήγουν μεταξύ μας.

Ξέρω ότι όλοι κάνουμε υπομονή, γιατί αφορά το μέλλον μας, ή και γιατί κρέμεται η απειλή της απόλυσης από πάνω μας. Αλλά αυτό δεν μπορεί να κρατήσει πάνω από μερικές μέρες και θα χρειαστούμε να βρεθούμε για να έχω μια συλλογική τοποθέτηση απέναντι στη διεύθυνση.

Τέλος, θα υπάρξει μέσα στην ημέρα συνάντηση της Εργασιακής Επιτροπής για να δούμε τί κάνουμε γενικότερα (τόσο στον όμιλο όσο και σε σχέση με τις διεργασίες στον κλάδο), όπου προφανώς θα μεταφέρω τις ευχαριστίες όλων μας για τη συμπαράσταση που είδαμε από τους συναδέλφους μας στον όμιλο (αλλά και εκτός).

Τάσος Αναστασιάδης
Εκπρόσωπος εργαζομένων Βήματος στο Μεικτό της ΕΣΗΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου