Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

Αίτημα σε ΕΣΗΕΑ για συνδρομή απέναντι στις νέες απειλές της εργοδοσίας, 14/12/2010

Προς: ΕΣΗΕΑ
Από: Τάσο Αναστασιάδη, εκπρόσωπο εργαζομένων στο Βήμα
Κοιν/ση:  Συναδέλφους στο Βήμα
Συνημμένο: Ανακοίνωση διοίκησης ΔΟΛ
Θέμα: Αίτημα συνδρομής απέναντι στις νέες απειλές της εργοδοσίας
Ημερομηνία: 14/12/2010
Συνάδελφοι,
Μόλις μου διαβιβάστηκε από συνάδελφο επιστολή που έστειλε χτες το μεσημέρι η διοίκηση του ΔΟΛ στους συντάκτες του Βήματος -πλην εμού (παρ’ό,τι είμαι εκπρόσωπός τους). Σας επισυνάπτω την επιστολή αυτή -χωρίς να κρίνω τώρα τα επιχειρήματα ή και τη γλώσσα της εργοδοσίας για την οποία οι απολύσεις βαφτίζονται «αποχωρήσεις» για να «ξεκαθαρίσει αμέσως» και «δια μιας» η «κατάσταση».
Θέλω απλώς να επισημάνω ότι το κείμενο αυτό αποτελεί ευθεία απειλή στη συνδικαλιστική δράση, με επίκληση της «Δικαιοσύνης» και των «αρμοδίων οργάνων». Γιατί ο «συντάκτης» του ψηφίσματος της Γενικής Συνέλευσης του Βήματος έχει όνομα και είμαι εγώ, εκλεγμένος εκπρόσωπος των συντακτών του Βήματος.
Η επιχείρηση τρομοκράτησης του εκπροσώπου, μετά τις δημόσιες ύβρεις (29/9/2010 και επανειλημμένα μετά) και την κινητοποίηση ένοπλων μπράβων μέσα στον εργασιακό χώρο για προπηλακισμό του εκλεγμένου εκπροσώπου (12/11/2010), κλπ. κλπ., περνάει τώρα και σε επίπεδα απειλών δικαστικής εμπλοκής. Θα πρέπει τα σωματεία μας (αλλά φαντάζομαι και η ελληνική πολιτεία) να βάλουν ένα τέλος σε αυτή την εργοδοτική ασυδοσία, -αν και αυτό εσείς το κρίνετε, εγώ οφείλω να το καταθέσω. Απλώς θα ήθελα να σας πω να μη βασίζεστε στο ότι ο εκπρόσωπος οφείλει να μην τρομοκρατείται, γιατί η τρομοκρατία δεν ασκείται εναντίον του, ασκείται κυρίως εναντίον όλων των εργαζομένων.
Αντίθετα, σε ό,τι αφορά τη συγκεκριμένη απειλή που εκτοξεύει τώρα η διοίκηση για το πρόσωπό μου, στο μέτρο που προφανώς αφορά τον εκπρόσωπο, οφείλω να ζητήσω και τη συνδικαλιστική αλλά κυρίως και τη νομική συνδρομή του σωματείου μου.
Ευχαριστώ,
Τάσος Αναστασιάδης
Εκπρόσωπος Βήματος στο Μεικτό της ΕΣΗΕΑ


Συνημμένο:

To: <vimasynt@tovima.gr>
From: "Διοίκηση ΔΟΛ" <dioikisi@dolnet.gr>
Date: 13/12/2010 01:15PM
Subject: Ανακοίνωση Διοίκησης
Αγαπητοί συνεργάτες,

Τις δύσκολες και κρίσιμες αυτές ώρες απευθύνομαι προς όλους σας διότι πρέπει να διαλυθούν ορισμένες ύπουλες διαδόσεις.

Το Σαββατοκύριακο υπήρξαμε όλοι μάρτυρες της προσπάθειας να μειωθεί η κυκλοφορία του Βήματος με σύνθημα το οποίο περιελήφθη  σε – υποτίθεται – ψήφισμά σας! Ο συντάκτης και διακινητής του συνθήματος οφείλει να εξηγήσει τα όσα διέπραξε. Τα αρμόδια όργανα και  η Δικαιοσύνη θα ασχοληθούν με την πρωτοφανή αυτή απόπειρα  εξαπατήσεως.

Είναι φανερόν ότι, με αφορμή  τις αποχωρήσεις ορισμένων συντακτών, επιχειρείται υπονόμευση του Βήματος η οποία  μόνο ως συντονισμένη προσπάθεια εξυπηρετήσεως άλλων συμφερόντων μπορεί να εξηγηθεί.

Σε καμία εφημερίδα ή ραδιοτηλεοπτικό σταθμό (όλοι ξέρετε τι εννοώ) δεν εκηρύχθη απεργία για απολύσεις. Μόνο στο Βήμα έσπευσαν να κηρύξουν απεργία πριν καν γίνουν απολύσεις.

Εν συνεχεία την ανεκάλεσαν ζητώντας μου να μην επιδοθούν καταγγελίες συμβάσεως εργασίας, με την δήλωσή τους ότι θα εξευρεθεί λύση εντός της παρελθούσης εβδομάδας. Συμφωνήσαμε αλλά η εβδομάδα παρήλθε χωρίς να απαντήσουν σε επιστολή που τους έστειλα από την περασμένη Δευτέρα.

Όλα αυτά δημιούργησαν στο Βήμα μια ατμόσφαιρα αβεβαιότητας και ανησυχίας η οποία δεν μπορούσε να παραταθεί, έπρεπε η κατάσταση να ξεκαθαρίσει αμέσως. Γι’ αυτό η διεύθυνση του Βήματος έλαβε εντολή να προχωρήσει σε όλες τις αποχωρήσεις συντακτών αμέσως και δια μιας.

Έτσι αποχωρούν 20 συντάκτες οι οποίοι επελέγησαν με κριτήρια κοινωνικά αλλά και δημοσιογραφικά. Σε κάθε περίπτωση κατεβλήθη προσπάθεια να είναι οι λιγότεροι δυνατόν.

Αγαπητοί συνεργάτες,

Σας γνωρίζω όλους και με γνωρίζετε καλά. Σας διαβεβαιώνω ότι το θέμα των ομαδικών απολύσεων για το Βήμα έχει κλείσει οριστικά.

Ελπίζω να τερματιστεί αμέσως και η προσπάθεια υπονομεύσεως που θα οδηγούσε μαθηματικά σε λύση επώδυνη αλλά αναπόφευκτη.

Στ.Π.Ψ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου