Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2012

Ενημέρωση για διαπίστωση παρανομιών του ΔΟΛ από το ΣΕΠΕ, 2/1/2012


t2v_020112.pdf Download this file
Από: Τάσο Αναστασιάδη, εκπρόσωπο Βήματος στο Μεικτό της ΕΣΗΕΑ
Προς: συναδέλφους μου
Κοιν/ση: ΕΣΗΕΑ, ΠΟΕΣΥ
Θέμα: Ενημέρωση για διαπίστωση παρανομιών του ΔΟΛ από το ΣΕΠΕ
Ημ/νία: 2/1/2012

Συνάδελφοι,

Μετά την προσφυγή του σωματείου μας στο σώμα επιθεωρητών εργασίας για τις παράνομες περικοπές που έκανε στο μισθό μας η εργοδοσία τον Δεκέμβριο, σήμερα το πρωί κλιμάκιο του ΣΕΠΕ επισκέφτηκε τον ΔΟΛ για να ελέγξει τις καταγγελίες μας.
Η επιχείρηση, εκπροσωπούμενη από τον Γενικό Εταιρικό Διευθυντή, κ.Ν.Πεφάνη, συνάντησε το κλιμάκιο των επιθεωρητών. Στη συνάντηση παρέστην και εγώ, ως όφειλα εκ του νόμου ως εκπρόσωπος του σωματείου που έχει προσφύγει, παρά τη δήλωση της εταιρείας ότι προτιμούσε να μην παραστώ.
Η επιχείρηση παραδέχτηκε ότι οι μισθοί του Δεκεμβρίου κατεβλήθησαν παρανόμως μειωμένοι σε όλον τον ΔΟΛ και τις θυγατρικές του (multimedia, ΒήμαFM, κλπ.), για λόγους που έχουν να κάνουν με προβλήματα ρευστότητας, αν και έχει ζητήσει και γενικότερα μειώσεις μισθών από το προσωπικό.
Ακόμα, σύμφωνα με την εταιρεία, επειδή υπάρχει παρακράτηση δεδουλευμένων, για αυτό και τα σημειώματα της μισθοδοσίας δεν έχουν ακόμα εκδοθεί και δεν μπορούν να επιδειχτούν στους επιθεωρητές. Επίσης η επιχείρηση δήλωσε ότι θα ζητηθεί από το προσωπικό να νομιμοποιηθούν οι παρανομίες της, έστω εκ των υστέρων, με ατομικές συμβάσεις εργασίας, αλλά ότι σε όσους εργαζομένους δεν υπογράψουν τέτοιες ατομικές συμβάσεις εργασίας προφανώς θα καταβληθούν οι διαφορές, δηλαδή τα δεδουλευμένα.
Το κλιμάκιο του ΣΕΠΕ κατέγραψε την παρανομία και έδωσε διορία λίγων ημερών (ώς τις αρχές της άλλης εβδομάδας) για να παρουσιάσει η επιχείρηση την ενδεχόμενη επιχειρηματολογία της μαζί με τις καταστάσεις μισθοδοσίας των τελευταίων μηνών.
Επισημαίνω, τέλος, ότι την ίδια ώρα που διεξαγόταν η συνάντηση του ΣΕΠΕ με την εταιρεία, πρόεδρος σωματείου (ΕΠΠΗΤ) και εργαζόμενος στον ΔΟΛ (Χρ.Μαϊδης) εμποδίστηκε, κατ'εντολήν της διοίκησης, να μπει στο κτίριο για να παραστεί στη συνάντηση (ως είχε δικαίωμα από το νόμο) με αποτέλεσμα να καταγραφεί νέα καταγγελία κατά του ΔΟΛ από περιπολικό του αστυνομικού τμήματος της περιοχής.

Συνάδελφοι,
αυτά είναι συνοπτικά και όσο γίνεται πιο ουδέτερα τα ενημερωτικά από την επιθεώρηση του ΣΕΠΕ στον ΔΟΛ.
Από άποψη ουσίας, τώρα, είναι σαφές ότι, πρώτον, αντίθετα απ'ό,τι ζητήσαμε συλλογικά από την εργοδοσία, η τελευταία αρνήθηκε να κάνει οποιαδήποτε διαπραγμάτευση με τα σωματεία μας για τα προβλήματα που διατείνεται ότι έχει. Δεύτερον, προχώρησε σε μονομερείς και παράνομες μειώσεις μισθών με το έτσι θέλω και τώρα θέλει να τις χρησιμοποιήσει ως πίεση για να υποτιμήσουμε την εργασία μας. Τρίτον έχει σκοπό να επαναφέρει τον εξευτελισμό των ατομικών συμβάσεων, για να διαλύσει κάθε συλλογική μας ύπαρξη και να χάσουμε όλα μας τα δικαιώματα.
Κατά συνέπεια, οφείλουμε να επιβεβαιώσουμε αυτά που έχουμε ήδη πει στις τελευταίες μας γενικές συνελεύσεις. Επιτέλους, ας καταλάβουν και οι εργοδότες ότι δεν τα λέμε τσάμπα. Τα εννοούμε:
  1. Το σώμα των εργαζομένων του ΔΟΛ θεωρεί ότι οι όροι αμοιβής και εργασίας θα πρέπει να συνεχίσουν απαράβατα να διέπονται από τις συμβατικές και νόμιμες ρυθμίσεις.
  2. Οποιαδήποτε προτεινόμενη τροποποίηση θα πρέπει να γίνει συντεταγμένα μετά από διαπραγμάτευση της εργοδοσίας με τα συλλογικά μας όργανα, δηλαδή τα σωματεία μας, στα πλαίσια της διεκδίκησης συλλογικών συμβάσεων.
  • Οι εργαζόμενοι στο ΔΟΛ μετά την απόφαση της Διοίκησης του Οργανισμού να καλέσει συναδέλφους να υπογράψουν ατομική σύμβαση, πραγματοποιήσαμε άμεσα συνέλευση κατά τη διάρκεια της οποίας, επαναβεβαιώσαμε τις αποφάσεις της προηγούμενης συνέλευσης και ελήφθη η εξής απόφαση:
  • Εξουσιοδοτούμε τα Σωματεία στον Τύπο από αύριο Τετάρτη να προκηρύξουν απεργιακές κινητοποιήσεις έως ότου η Διοίκηση ανακαλέσει πλήρως την απόφασή της για υπογραφή ατομικών συμβάσεων εργασίας.
Ευχαριστώ
Τάσος Αναστασιάδης
εκπρόσωπος του Βήματος στο Μεικτό της ΕΣΗΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου