Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

Ενημέρωση εκπροσώπου εφημερίδα "TA NEA", 4/10/2011 (με μία διευκρίνιση)

Ενημέρωση εκπροσώπου, Κώστα Ντελέζου, της εφημερίδας "TA NEA", όπως κυκλοφόρησε χθες, 4/10/2011

Από: Τάσο Αναστασιάδη, εκπρόσωπο Βήματος στο μεικτό της ΕΣΗΕΑ
Προς: Συναδέλφους μου
Κοιν/ση: ΕΣΗΕΑ, ΠΟΕΣΥ
Θέμα: Ενημέρωση εκπροσώπου της εφημερίδας "ΤΑ ΝΕΑ", Κώστα Ντελέζου
5/10/2011
Συνάδελφοι,
Οφείλω να σας κοινοποιήσω την "ενημέρωση" του συναδέλφου των Νέων και εκπροσώπου τους, Κώστα Ντελέζου, για τη Γενική Συνέλευση των εργαζομένων στον ΔΟΛ καθώς και για την Εργασιακή Επιτροπή Εκπροσώπων Εργαζομένων στον ΔΟΛ, στην οποία ο ίδιος συμμετέχει de jure.
Δεν συνηθίζω να συνοδεύω με κριτικές τα κείμενα με τα οποία διαφωνώ. -ούτε εδώ θα το κάνω. Ωστόσο,  πέραν των απόψεων, μία δευκρίνιση καθίσταται υποχρεωτική. Μόνο για το σημείο αυτό, επομένως:
Διευκρίνιση
Πρέπει να επισημάνω στον συνάδελφο Κ.Ντελέζο ότι οι απόψεις των συναδέλφων μας στα Νέα, όπως εκφράζονται από τον ίδιο, δεν χρειάζονται συνεπικούρηση ψεμάτων.
Γιατί τί υπονοεί γράφοντας ότι δεν "γνωρίζει κανείς τη σύνθεση" της Εργασιακής Επιτροπής, που έτσι χαρακτηρίζεται "λαθρόβια", ή ότι "προκαλώ όποιον γνωρίζει τα πρόσωπα που στελεχώνουν την περιβόητη Εργασιακή Επιτροπή του ΔΟΛ να τα υποδείξει και στους υπολοίπους";
Δεν χρειάζεται να είναι κανείς αστυνομικός συντάκτης ή και απλώς δημοσιογράφος για να καταφύγει σε "ρεπορτάζ" για να βρει τα ονόματα! Αυτά φιγουράρουν φαρδιά-πλατιά σε όλες τις ταυτότητες της Εργασιακής Επιτροπής. Για παράδειγμα στο μπλογκ του εκπροσώπου του Βήματος στη σελίδα για την Εργασιακή Επιτροπή (Τί είναι και πώς λειτουργεί η Εργασιακή Επιτροπή του ΔΟΛ).
Το να διαφωνούν οι συνάδελφοι των Νέων με τον μεταξύ μας συντονισμό είναι ίσως κακό (κατά τη γνώμη μου), αλλά θεμιτό, όποιο λόγο και να επικαλεστούν (ότι είναι οι ίδιοι πιο σπουδαίοι, ότι εμείς οι υπόλοιποι εργαζόμενοι ή οι εκπρόσωποί τους δεν ξέρουμε καλά τις νομοθεσίες ή κάνουμε άλλες βλακείες, κλπ., κλπ.). Δε βλέπω όμως γιατί θα πρέπει να μας χρεωθεί κάποια ύποπτη ανωνυμία, τη στιγμή που και εγώ έχω όνομα (Τάσο Αναστασιάδη με λένε), και η Γιάννα η Σακελλαρίου έχει όνομα, και ο Παναγιώτης ο Δρίβας έχει όνομα, ακόμα και ο ίδιος ο Κώστας ο Ντελέζος έχει όνομα, κ.ο.κ. Όλοι οι εκπρόσωποι είναι εκλεγμένοι στα σωματεία τους, το ίδιο άλλωστε συμβαίνει και με τους εκλεγμένους στα ΔΣ που συνεπικουρούν τους εκπροσώπους μας!
Τάσος Αναστασιάδης
εκπρόσωπος Βήματος στο Μεικτό της ΕΣΗΕΑ




ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ  ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ
Συνάδελφοι,
την τελευταία διετία, έχουμε καταστεί κοινωνοί διαφόρων ανακοινώσεων που συντάσσει η «Εργασιακή Επιτροπή του ΔΟΛ», η οποία υποτίθεται ότι εκπροσωπεί το σύνολο των εργαζομένων στο Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη (δημοσιογράφους, δοικητικούς υπαλλήλους, τεχνικούς κ.λ.π).
Στο διάστημα αυτό έχουν συνταχθεί και αναπαραχθεί κείμενα με θέσεις, που ενώ πηγάζουν δήθεν από όλους τους εργαζόμενους στο ΔΟΛ, ενίοτε βάλλουν ακόμα και κατά εκλεγμένων συναδέλφων συνδικαλιστών. Ολα τα κείμενα φέρουν πάντα την υπογραφή της «Εργασιακής Επιτροπής του ΔΟΛ», χωρίς ωστόσο να γνωρίζει κανείς τη σύνθεσή της και ειδικότερα τον πρόεδρό της, το γραμματέα της, τον ταμία της κ.ο.κ.
Αποκορύφωμα της πρακτικής όσων κρύβονται πίσω από τη λαθρόβια «Εργασιακή Επιτροπή του ΔΟΛ», ήταν η χτεσινή «γενική συνέλευση των εργαζομένων στο ΔΟΛ», η οποία συνεκλήθη... μέσω πρόσκλησης που τοιχοκολλήθηκε το Σάββατο (μέρα που δεν εργάζονται οι συντάκτες των ΝΕΩΝ) στους ορόφους του κτιρίου της οδού Μιχαλακοπούλου.
Είναι χαρακτηριστικό, ότι ο υπογράφων -εκπρόσωπος της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ στο Μεικτό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ-
πληροφορήθηκε επισήμως για τη γενική συνέλευση των εργαζομένων του ΔΟΛ, από άλλο συνάδελφο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ, την ώρα ακριβώς που το Δ. Σ συνεδρίαζε με θέμα την κήρυξη δίωρης στάσης εργασίας σε ολόκληρο το ΔΟΛ, προκειμένου να έχει επιτυχία η συνέλευση!!!
Θεωρώ τουλάχιστον υποτιμητικό για τους συναδέλφους των ΝΕΩΝ, να καλούνται από το σωματείο τους σε στάση εργασίας, προκειμένου να συμμετάσχουν σε γενική συνέλευση που προκηρύχθηκε ερήμην τους από τρίτους (εκπρόσωπο άλλου εντύπου, διοικητικούς υπαλλήλους κ.λ.π), χωρίς καμμιά αρμοδιότητα γι΄ αυτό. Επειδή αυτού του είδους οι πρακτικές, σε αυτές τις κρίσιμες για τον κλάδο στιγμές, είναι το λιγότερο "επιλήψιμες", οφείλω να ξεκαθαρίσω άπαξ διά παντός, ότι ουδέποτε στον ΔΟΛ έχουν προκηρυχθεί εκλογές για την ανάδειξη «Εργασιακής Επιτροπής» και πως οι συντάκτες εκπροσωπούνται μόνον από τα νομίμως θεσμοθετημένα και λειτουργούντα συνδικαλιστικά όργανά τους (ΕΣΗΕΑ, ΠΟΕΣΥ). Προκαλώ όποιον γνωρίζει τα πρόσωπα που στελεχώνουν την περιβόητη «Εργασιακή Επιτροπή του ΔΟΛ», να τα υποδείξει και στους υπολοίπους και παράλληλα να τους συστήσει, εφεξής να χρησιμοποιούν τις υπογραφές τους στις ανακοινώσεις που εκδίδουν.
Οσο για το αποτέλεσμα της δίωρης συνέλευσης, που τελικά έγινε χωρίς την ουσιαστική συμμετοχή των εργαζομένων του ΔΟΛ και με παρόντα μόνο ένα μέλος του Προεδρείου της ΕΣΗΕΑ (παρέστη μόνον η Α΄ Αντιπρόεδρος), η μοναδική είδηση που "βγήκε", ήταν από τον διευθυντή του ΒΗΜΑΤΟΣ που κλήθηκε "εκτάκτως" στη συνέλευση. Εκτός των άλλων, ανακοίνωσε ότι δεν θα γίνουν άλλες απολύσεις στο ΒΗΜΑ και θα περικοπούν "εξατομικευμένα" οι μισθοί όσων συντακτών της εφημερίδας υπερβαίνουν τα προβλεπόμενα από τις ΣΣΕ (υπενθυμίζεται, ότι από ΤΑ ΝΕΑ στη διετία 2010-2011 έχουν αποχωρήσει πάνω από 45 συντάκτες, ενώ οι μισθοί έχουν ήδη περικοπεί κατά 15% από τις αρχές του χρόνου, με την αφαίρεση δυο Κυριακών κάθε μήνα).
Κατά τα άλλα το «φτωχό» περιεχόμενο του ψηφίσματος της Γενικής Συνέλευσης (μόλις τριών παραγράφων όλο κι όλο!), που περιγράφει αυτονόητα πράγματα, δεν δικαιολογεί ούτε τη δίωρη στάση εργασίας που προκηρύχθηκε για τη συνέλευση!
ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΑΝΑΔΕΙΞΗ-ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ
Από τις διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας (νόμοι 1385/83 και 1386/83), προβλέπονται:
1) Αντιπρόσωποι Εργαζομένων, σε μικρές παραγωγικές επιχειρήσεις και
2) Επιτροπές Εργαζομένων, σε μεγαλύτερης κλίμακας επιχειρήσεις και συγκεκριμένα στη βιομηχανία, τις υπηρεσίες, το εμπόριο, στον ιδιωτικό και κοινωφελή τομέα της οικονομίας, με εξαίρεση τις ναυτεργατικές επιχειρήσεις και τις δημόσιες υπηρεσίες.
Οι Αντιπρόσωποι και οι Επιτροπές Εργαζομένων εκλέγονται, με μυστική ψηφοφορία, ανά ομάδες προσωπικού (υπάλληλοι, εργάτες, νέοι-δόκιμοι εργαζόμενοι), από την ΕΤΗΣΙΑ συγκαλούμενη Γενική Συνέλευση όλων των μισθωτών εργαζομένων της επιχείρησης. Απολαμβάνουν δε την ίδια προστασία και τις ίδιες διευκολύνσεις που κατοχυρώνονται από το νόμο 1264/82 για τα μέλη των διοικήσεων των εργατικών σωματείων.
Λειτουργούν, κατά κύριο λόγο, μέσα από μηνιαίες συνεδριάσεις (εργοδοσίας-επιτροπής) με στόχο το διακανονισμό των ζητημάτων που αναφύονται μέσα στην επιχείρηση και που αφορούν τις αρμοδιότητες των Επιτροπών Εργαζομένων.
Αυτές οι αρμοδιότητες -βάσει της νομοθεσίας- εκφράζονται σε τρία επίπεδα:
**Αφ' ενός, συμπεριλαμβάνουν διαδικασίες συναπόφασης εργοδοσίας-εργαζομένων σ' ό,τι αφορά τον προγραμματισμό των αδειών, τον τρόπο χρήσης μέσων ελέγχου της παρουσίας του προσωπικού, τον εσωτερικό κανονισμό εργασίας, την οργάνωση ψυχαγωγικών εκδηλώσεων και την εκπόνηση προγραμμάτων επαγγελματικής και συνδικαλιστικής επιμόρφωσης.
**Αφ' ετέρου, αναφέρονται στην εκ των προτέρων πληροφόρηση των Επιτροπών από την εργοδοσία σε θέματα που αφορούν τη διαφοροποίηση του νομικού καθεστώτος της επιχείρησης, την αλλαγή των εγκαταστάσεών της, την εφαρμογή νέας τεχνολογίας, τις αλλαγές στο προσωπικό, την κατάσταση της παραγωγής και τον ισολογισμό-απολογισμό της επιχείρησης.
**Επίσης, εμπεριέχουν διαδικασίες διαβούλευσης της Επιτροπής με τον εργοδότη, κυρίως σε θέματα ομαδικών απολύσεων (Ν. 1387/83).
**Ακόμα, στην περίπτωση που δεν υπάρχει-λειτουργεί επιχειρησιακό σωματείο, οι Επιτροπές συνιστούν μια ορισμένη μορφή υποκατάστατου του σωματείου, παρακολουθώντας την εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας, προτείνοντας στην εργοδοσία βελτιωτικά μέτρα για τις εργασιακές συνθήκες, υποβάλοντάς της προς διευθέτηση «εύλογα συλλογικά παράπονα του προσωπικού». Σε κάθε περίπτωση διαφωνίας εργαζομένων και διεύθυνσης προβλέπεται προσφυγή στην Επιθεώρηση Εργασίας, η οποία και επιλύει την σχετική διένεξη με απόφαση υποχρεωτικής ισχύος.
Συνάδελφοι,
τίποτα από τα παραπάνω δεν έχει γίνει στο ΔΟΛ. Ως εκ τούτου η αυτοπροσδιοριζόμενη ως «Εργασιακή Επιτροπή» δεν εκπροσωπεί κανέναν, πέραν των συντακτών των ανακοινώσεων που κρύβονται πίσω από την υπογραφή της «Εργασιακής Επιτροπής του ΔΟΛ».
***Το ψήφισμα της χτεσινής συνέλευσης
«Γενική Συνέλευση εργαζομένων στον ΔΟΛ
                                                                   ΨΗΦΙΣΜΑ
Η Γενική Συνέλευση των εργαζομένων στον ΔΟΛ καταγγέλλει τη μονομερή αθέτηση της συμφωνίας μεταξύ ΔΟΛ και εργαζομένων, όπως αυτή είχε κωδικοποιηθεί -με αίτημα της εργοδοσίας- στη συνέλευση του Βήματος της 14/4/2011, δηλαδή ως “δέσμευση για μη απολύσεις” με ταυτόχρονες “μηδενικές αυξήσεις”.
Η αθέτηση αυτή είναι ακόμα πιο επικίνδυνη καθώς περιλαμβάνει και απολύσεις εκπροσώπων μας συνδικαλιστών, και δή προέδρου σωματείου του τύπου.
Η εταιρεία οφείλει να ανακαλέσει τις απολύσεις αυτές και να επανέλθει στο δρόμο της διαβούλευσης ουσίας με τους εργαζόμενους.
Επιβεβαιώνουμε την εξουσιοδότησή μας προς τα σωματεία για να προωθήσουν τις διεκδικήσεις μας, διατυπώνοντας και τη δική μας αποφασιστικότητα να αγωνιστούμε προς αυτή την κατεύθυνση.
Αθήνα, 3/10/2011»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου