Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

Για τον ΔΟΛ, άρθρο της Εργασιακής Επιτροπής για την Αδέσμευτη Γνώμη 18/3/2011

Άρθρο Εργασιακής Επιτροπής ΔΟΛ για το απεργιακό φύλλο της "Αδέσμευτης Γνώμης" της 18/3/2011

ΔΟΛ: το μαγαζί -κλειδί
Στην πρωτοπορία της επίθεσης κατά της εργασίας βρέθηκε ο οργανισμός - ιστορικό σύμβολο της ενημέρωσης, ο ΔΟΛ. Το πρόγραμμα μαζικών απολύσεων ανακοινώθηκε και άρχισε να εφαρμόζεται αμέσως μετά το καλοκαίρι, ξεκινώντας μάλιστα από τη θυγατρική του, τα Ελληνικά Γράμματα. Όλα τα θεμιτά και αθέμιτα μέσα χρησιμοποιήθηκαν: από την προσπάθεια διάσπασης των εργαζομένων και τους εκβιασμούς στους δημοσιογράφους του Βήματος, να καταγγείλουν το σωματείο τους και να μην κουνηθούν, “για να μην κλείσει η εφημερίδα” (Το Βήμα), ώς την κινητοποίηση ιδιωτικών μπράβων για να διωχθούν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων από τους χώρους δουλειάς. Συνολικά κάπου 160 άνθρωποι πετάχτηκαν στο δρόμο, και τμήματα της εργασιακής διαδικασίας είτε δόθηκαν υπεργολαβία σε “εξωτερικές” εταιρείες (γιατί έπρεπε η δουλειά να γίνει -είναι η περίπτωση των διοικητικών και τεχνικών) είτε και έκλεισαν -είναι η περίπτωση της καθημερινής έντυπης έκδοσης του Βήματος.
Το σύνολο του μισθού έχει τεθεί σε έμπρακτη αμφισβήτηση. Ήδη από πέρισυ είχε αρχίσει η περικοπή στα κυριακάτικα των απογευματινών εφημερίδων (Τα Νέα), αλλά οι παραβιάσεις της σύμβασης σε αυτό το επίπεδο έχουν πολλαπλασιαστεί: δεν είναι πλέον μόνο η δωρεάν σαββατιάτικη εργασία, οι παραβιάσεις στις αμοιβές των νυχτερινών, τα μπλοκάκια, κλπ., τώρα έρχεται να συνδεθεί και με την συνολική αναδιάρθρωση της ενημέρωσης και μάλιστα η ιδιοκτησία έχει επιχειρήσει να το εκβιάσει και συνολικά: με την ευκαιρία του κλεισίματος του Βήματος, οργανώθηκε μια “αυθόρμητη” κίνηση από τη διεύθυνση για να εκλιπαρήσουμε τον εργοδότη να μας κόψει τους μισθούς, ως αντάλλαγμα για το ότι μας αφήνει να έχουμε δουλειά!
Με την ευκαιρία των “ιντερνετικών” εκδόσεων, έχει ξεκινήσει μια διάλυση των ρυθμίσεων για την εργασία στις Κυριακές και στις αργίες, ένα μεγάλο τμήμα της οποίας αφορά την αμοιβή: αυτό κυρίως έχει ξεκινήσει από τις αθλητικές εκδόσεις (Εξέδρα) και από τη δημιουργία κοινού newsroom μεταξύ των βασικών ηλεκτρονικών sites του οργανισμού (κυρίως του in.gr και του Βήματος).
Το ουσιαστικότερο, όμως, πρόβλημα με αυτή την ουσιαστική αναδιάρθρωση δεν είναι τόσο η σημερινή ραγδαία επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων ή και της αμοιβής της εργασίας: είναι ότι βαθαίνει απότομα, και πολύ περισσότερο απ'ό,τι είχε γίνει αντίστοιχα πριν από μια 20-ετία με την ιδιωτική τηλεόραση, την εξάρτηση από την καπιταλιστική χυδαιότητα, την αναπαραγωγή της κοινωνικής επιφάνειας χωρίς διαμεσολάβηση. Στο εργασιακό επίπεδο οι συντάκτες αρχίζουν να αισθάνονται άχρηστοι απέναντι σε μια προπαγανδιστική μηχανή που διοχετεύει τις έτοιμες ιδεολοψίες της. Αλλά από την άποψη της κοινωνίας, του κοινού μας, η αφαίρεση οποιασδήποτε δυνατότητας διασταύρωσης, ελέγχου ή κριτικής της είδησης κινδυνεύει να πάρει πολύ πιο εκρηκτικές διαστάσεις ακόμα και από αυτές που κάνουν σήμερα τμήματα της κοινωνίας να μιλούν -και ενίοτε δικαίως τουλάχιστον απέναντι στο star system- για “αλήτες, ρουφιάνους, δημοσιογράφους”.
Τέλος, ο ΔΟΛ έχει μια κρίσιμη σημασία και για έναν ακόμα, όχι μόνο ιστορικό, λόγο: ο πρόεδρος του ΔΟΛ είναι ταυτόχρονα και πρόεδρος της ΕΙΗΕΑ και ξέρουμε ότι η τελευταία παίζει κρίσιμο ρόλο στη διαμόρφωση των σχέσεων σε όλα τα ελληνικά media. Η άρνησή του να υπογράψει σύμβαση αποτελεί από μόνη της πρόγραμμα...
Η Εργασιακή Επιτροπή του ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου