Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

Ανταπόκριση από το Μικτό, 8/12/2011

Συνάδελφοι,
Επισυνάπτω μια ενημέρωση από το χτεσινό Μεικτό που έγραψαν οι συνάδελφοι της Ελευθεροτυπίας, Π.Σώκος και Γ.Μυλωνάκη (και που βρίσκεται στο blog του εκπροσώπου της Ελευθεροτυπίας).
Επίσης προσθέτω ότι το απόγευμα στις 6.30 θα οργανωθεί στην ΕΣΗΕΑ συνάντηση των Εργασιακών Επιτροπών του ΔΟΛ και της Ελευθεροτυπίας, μαζί με άλλους αγωνιζόμενους συναδέλφους, ιδιαίτερα από τον Alter, κλπ., για το συντονισμό των εργαζομένων όλων των ειδικοτήτων στα διάφορα μαγαζιά.
Τάσος Αναστασιάδης
εκπρόσωπος του Βήματος στο Μεικτό της ΕΣΗΕΑ


Ανταπόκριση από το Μικτό: Οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ απαιτούν από τις Ενώσεις του κλάδου κλιμάκωση και συλλογικό ενιαίο αγώναΠραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011 συνάντηση των εκπροσώπων του Μικτού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ με βασικό θέμα τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και τους τρόπους κλιμάκωσης των αγωνιστικών κινητοποιήσεων του κλάδου με την παρουσία εργαζομένων από διάφορα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που πλήττονται εδώ και μήνες βάναυσα από τη συντονισμένη εργοδοτική επίθεση.

Η συνάντηση έγινε αμέσως μετά την παράσταση διαμαρτυρίας στο κτίριο επί της οδού Σταδίου του υπουργείου Εργασίας σχετικά με τα ζητήματα κυρίως των άνεργων συναδέλφων μας. Και ήταν μία συνάντηση αγωνιστική και μαραθώνια, καθώς μίλησαν πολλοί εκπρόσωποι από πολλά ΜΜΕ.

Οι συνάδελφοι της Απογευματινής, της Sportday, του ΣΚΑΪ, του Βήματος, των Νέων, της Athens News, του Alter, της ΕΡΤ, της ΕΡΑ, του Ξένιου, του ρ/σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδας, της Espresso, του Mega, της Ελευθεροτυπίας ξεδίπλωσαν μπροστά στους παριστάμενους όλες τις πτυχές της συντονισμένης επίθεσης που έχουν εξαπολύσει το τελευταίο διάστημα οι ιδιοκτήτες των ΜΜΕ απέναντι στους εργαζόμενους του κλάδου. Η κατάσταση είναι χωρίς καμία απολύτως υπερβολή τραγική. Αξίζει χαρακτηριστικά να αναφερθεί το γεγονός ότι στο Alter υπάρχουν εργαζόμενοι που μένουν στις εγκαταστάσεις του καναλιού επειδή δεν έχουν που αλλού να μείνουν, καθώς και ότι έγκυος συνάδελφος στην Espresso έπαθε αποκόλληση, ενώ άλλη συνάδελφός της απέβαλε και δεν ζήτησε καν την άδεια για λόγους υγείας που της αναλογούσε...

Την ώρα που το μεικτό ήταν σε εξέλιξη, συνάδελφος από τον ΣΚΑΪ ενημέρωσε ότι ο Αλαφούζος έκανε “πρόταση” περικοπών της τάξης του 19% χωρίς καμία εγγύηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας, ενώ από τον ΔΟΛ ενημέρωσαν ότι ο Ψυχάρης εισηγείται οριζόντιες και όχι κλιμακωτές περικοπές -παρά το γεγονός ότι στη δεύτερη περίπτωση, εάν “έκοβε” περισσότερα από τα ανώτερα κλιμάκια, το οικονομικό του όφελος θα ήταν μεγαλύτερο- προκειμένου να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα προς όλους τους εργαζόμενους. Ο εκπρόσωπος των συντακτών της Ελευθεροτυπίας έκανε ενημέρωση για την τελευταία συνάντηση των εκπροσώπων και της εργασιακής επιτροπής με την εκδότρια η οποία διαμήνυσε ξανά ότι χωρίς δάνειο δεν μπορεί να εγγυηθεί τη συνέχιση της έκδοσης. Ο εκπρόσωπος μίλησε για την αδιέξοδη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί για τους εργαζόμενους και αναφερόμενος στη γενικότερη κατάσταση που επικρατεί στον Τύπο είπε ότι ο κλάδος τα τελευταία χρόνια δεν έχει δώσει κανένα συντονισμένο και συντεταγμένο αγώνα με ξεκάθαρους στόχους, παρά μόνο τουφεκιές στον αέρα και γι' αυτό πηγαίνει από ήττα σε ήττα.

Κοινή συνισταμένη όλων των τοποθετήσεων των συναδέλφων ήταν ότι η εργοδοτική επίθεση είναι άγρια, συνολική και κλιμακούμενη και η αντίδραση της εργατικής πλευράς ήταν μέχρι τώρα αναντίστοιχη των αναγκών της περιόδου. Ότι αυτό ανοίγει στην εργοδοτική πλευρά την όρεξη για μεγαλύτερο μακέλεμα των δικαιωμάτων μας, των μισθών μας και των θέσεων εργασίας μας.

Κοινό ήταν και το αίτημα απέναντι στα σωματεία του κλάδου να κατέβουν ενιαία, δυναμικά, συντονισμένα και αταλάντευτα σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις με σκληρό πλαίσιο που θα βγάλει τους εργαζόμενους του κλάδου από την αμυντική λογική που δεν μετράει νίκες και θα τους στρατεύσει σε μια εξίσου συλλογική επίθεση, η οποία αν μη τι άλλο θα καταφέρει απώλειες και στο αντίπαλο στρατόπεδο. Εμείς ήδη ματώνουμε συνάδελφοι, καιρός να ματώσουν κι αυτοί. 

Επί του πρακτέου και για να μην μακρηγορούμε, πολλά μέλη του Μικτού Συμβουλίου πρότειναν μεταξύ άλλων από την ΕΣΗΕΑ, τα άλλα σωματεία του κλάδου και το Διασωματειακό, να αποφασίσουν την πλατιά απεύθυνση στη βάση των εργαζομένων, να πραγματοποιηθεί έκτακτη γενική συνέλευση των μελών του σωματείου με στόχο την κήρυξη απεργιών μακράς διάρκειας σε ΟΛΟ τον κλάδο, να γίνει εκκαθάριση του μητρώου της Ένωσης από εργοδότες και διευθυντικά στελέχη και να ενταχθούν στα σωματεία ΟΛΟΙ οι πραγματικά εργαζόμενοι ανεξαρτήτως τρόπου πληρωμής (ΔΠΥ, μαύρα κλπ), να συνδεθούν οι αγώνες του κλάδου με τους κοινωνικούς αγώνες άλλων εργαζομένων, να εκδοθεί η εφημερίδα των συντακτών, να ισχυροποιηθούν τα σωματεία ώστε να μπορούν να επιβάλλουν την τήρηση των συλλογικών συμβάσεων και να διαμορφωθούν μορφές έμπρακτης αλληλεγγύης για τους συναδέλφους, άνεργους, απλήρωτους, σε επίσχεση οι οποίοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης.
Οι εργαζόμενοι γνωρίζουν τις ανάγκες της περιόδου και τις θυσίες που απαιτούνται και το κατέστησαν σαφές, οι ενώσεις πρέπει τώρα να αδράξουν αυτά τα διάσπαρτα νήματα αγωνιστικών διαθέσεων των εργαζομένων και να πλέξουν μια συνολική, ενιαία, σκληρή και στέρεα στρατηγική που θα μπορέσει να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ώστε ο κλάδος να καταγάγει νίκες και να διασφαλίσει την αξιοπρέπεια και την ακεραιότητά του.
Πάνος Σώκος, 
Γεωργία Μυλωνάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου