Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

Απαντήσεις σε καλοπροαίρετα ερωτήματα

Από συνάδελφο έλαβα τα εξής ερωτήματα (στα οποία οφείλω να απαντήσω αμέσως πιο κάτω):

"Θα σου ήταν εύκολο να μου εξηγήσεις ποιο είναι το διασωματειακό του τύπου, τι εξουσίες έχει, από που απορρέουν και τα άλλα σχετικά; Ρωτάω εντελώς καλοπροαίρετα, γιατί ως τώρα αυτό που γνωρίζω είναι ότι οι συνελεύσεις μας είναι συμβουλευτικές, τις συγκαλεί μόνο ο εκπρόσωπος και για όλα τα άλλα αρμόδιο είναι το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ.
Και με την ευκαιρία. Ποια είναι η γενική κινητοποίηση του κλάδου, για την οποία προετοιμαζόμαστε; Κοίταξα στο site της ΕΣΗΕΑ αλλά δεν είδα κάτι σχετικό."

Συνάδελφε,
Απαντάω όσο πιο σαφώς γίνεται στα ερωτήματά σου (ελπίζω ότι θα είναι ικανοποιητικές οι απαντήσεις):

1) "Διασωματειακό του τύπου" είναι συντομογραφία που χρησιμοποιούμε για τη "Συντονιστική Επιτροπή των Συνεργαζόμενων Ενώσεων στα Μ.Μ.Ε.".
Η Επιτροπή αυτή ιδρύθηκε το 2004 με πρωτόκολλο που υπέγραψαν οι Ενώσεις μας και το οποίο μπορείς να βρεις στη διεύθυνση: http://www.diamedia.gr/html/2011/06.html
Το Διασωματειακό διαθέτει πλέον και ηλεκτρονικό σάιτ, που μπορείς να το βρεις στη διεύθυνση: http://www.diamedia.gr/ -όπως σας έχω ενημερώσει ήδη από τις 19/3/2011 στο blog μου: http://etovima.blogspot.com/2011/03/site.html

2) Το Διασωματειακό είναι "συντονιστική" επιτροπή (δυστυχώς δεν είναι "συνδικάτο τύπου", όπως υποτίθεται ότι όλοι οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ θα το θέλαμε απέναντι στη δύναμη της εργοδοσίας).
Αυτό σημαίνει ότι οι αποφάσεις του παίρνονται με ομοφωνία.
Το οποίο επίσης σημαίνει ότι όταν μιλάμε για "απόφαση του Διασωματειακού" μιλάμε αναγκαστικά και για "απόφαση της ΕΣΗΕΑ" (που είναι μέλος του).
Όλες οι αναρτήσεις μου που αναφέρονται σε αποφάσεις του Διασωματειακού είναι ταυτόχρονα και αποφάσεις της ΕΣΗΕΑ -δηλαδή του δικού μας πρωτοβάθμιου σωματείου.
Τέλος, για τον ίδιο λόγο, οι "εξουσίες" του διασωματειακού είναι ακριβώς οι ίδιες με τις "εξουσίες" του σωματείου μας (της ΕΣΗΕΑ) καθώς είναι ταυτόχρονα και δικές του (της) αποφάσεις.

3) Οι συνελεύσεις μας πράγματι είναι "συμβουλευτικές": τις αποφάσεις τις παίρνει το ΔΣ του σωματείου μας. Τη συνέλευση τις συγκαλεί ο εκπρόσωπος ή και το ΔΣ της Ένωσης.

4) "Η γενική κινητοποίηση του κλάδου, για την οποία προετοιμαζόμαστε. Κοίταξα στο site της ΕΣΗΕΑ αλλά δεν είδα κάτι σχετικό": Προφανώς δεν κοίταξες καλά ούτε το site της ΕΣΗΕΑ ούτε τις δικές μου ενημερώσεις.
Πιο συγκεκριμένα, έχουμε όλοι ενημερωθεί:
- από τις ανακοινώσεις της ΕΣΗΕΑ: http://www.esiea.gr/gr/2arxeio/2011/03/21.htm
- από τις δικές μου ενημερώσεις: http://etovima.blogspot.com/2011/03/1732011_19.html
- από το διασωματειακό: http://www.diamedia.gr/html/2011/06.html
για το "Γιατί απεργούμε" (ανακοίνωση της 16/3/2011), κοινό κείμενο της ΕΣΗΕΑ και των άλλων ενώσεων που αποτελούν το "Διασωματειακό".
Το κείμενο καταλήγει:
"Η απεργία της 17ης Μαρτίου είναι το πρώτο βήμα. Όλοι οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ απαιτούν από τις εργοδοτικές οργανώσεις να υπογράψουν άμεσα ικανοποιητικές ΣΣΕ. Καλούν, επίσης, την Κυβέρνηση να σταματήσει την τακτική του Πόντιου Πιλάτου…
Σε κάθε άλλη περίπτωση, οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ θα κλιμακώσουμε τον αγώνα μας με απεργιακή δράση που θα έχει τα χαρακτηριστικά της κλιμάκωσης και της διάρκειας.
"
Καθώς (όπως όλοι ξέρουν) οι εργοδότες δεν έχουν υπογράψει σύμβαση, η απόφαση έτσι είναι ήδη "απεργιακή δράση" με "κλιμάκωση" και "διάρκεια". Λυπάμαι αν δημιούργησε σύγχυση η δική μου έκφραση, αλλά πάντως σε αυτό αναφερόταν προφανώς "η γενική κινητοποίηση του κλάδου", για την οποία "προετοιμάζόμαστε" και στο πλαίσιο της οποίας διοργανώνονται και οι γενικές συνελεύσεις σε όλους τους χώρους δουλειάς.

Συναδελφικά,
Τάσος Αναστασιάδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου