Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

Επιστολή Ν.Μαστροπαύλου, 28/3/2011

Στα γραφεία του Βήματος είδα τοιχοκολλημένη την παρακάτω επιστολή (την οποία στη συνέχεια έλαβα και στο email του εκπροσώπου) από τον συνάδελφο Ν.Μαστροπαύλο.
Τάσος Αναστασιάδης
Εκπρόσωπος Βήματος στο Μεικτό της ΕΣΗΕΑ

Κύριε εκπρόσωπε των συντακτών της εφημερίδας «Το Βήμα» στο Μικτό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ
Έλαβα την πρόσκλησή σου να πάρω μέρος στη συνέλευση που έχουν συγκαλέσει για σήμερα Δευτέρα, στο αμφιθέατρο του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη, εκπρόσωποι των συντακτών στο Μικτό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ και εκπρόσωποι άλλων ειδικοτήτων στα Μέσα Ενημέρωσης. Παρά τις εξηγήσεις που έδωσες στον «καλοπροαίρετο συνάδελφο» για τη νομιμοποίηση αυτής της πρόσκλησης, εγώ είμαι κακοπροαίρετος συνάδελφος και δεν θα παρευρεθώ σε αυτή τη συνέλευση για τους εξής λόγους:
Είμαι κακοπροαίρετος, γιατί μου έχει δημιουργηθεί η βάσιμη υποψία ότι μονίμως μεθοδεύεις με συνδικαλιστικά τερτίπια – πάντα για το καλό μας – την υφαρπαγή της γνώμης μας. Το πιο τραγικό παράδειγμα είναι το «λάθος» να βάλεις στο στόμα της γενικής συνέλευσης των συντακτών του «Βήματος» την προτροπή στους αναγνώστες να μην αγοράζουν την εφημερίδα που εμείς δημιουργούμε και από την ύπαρξη της εξαρτάται όχι μόνο η επιβίωσή μας, αλλά και η ύπαρξη του δημοσιογραφικού επαγγέλματος. Στην επόμενη γενική συνέλευση όλοι οι εργαζόμενοι για την έκδοση του «Βήματος» (πλην ελαχίστων μελών της «επαναστατικής τρόικας» οι οποίοι ήσαν ενήμεροι και είχαν ήδη έτοιμα επιχειρήματα για να δικαιολογήσουν την προβοκάτσια) καταδίκασαν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο αυτή την πράξη. Εσύ όμως έκανες πως δεν κατάλαβες και δεν είχες την στοιχειώδη ευθιξία να παραιτηθείς, αφού όλοι μας εκφράσαμε τη γνώμη ότι αυτό στρέφεται εναντίον της δουλειάς μας και της αξιοπρέπειάς μας.
Αυτά όμως είναι ψιλή βροχή πάνω στην «ομπρέλα» της εργασιακής επιτροπής του ΔΟΛ. Κάτω από την «ομπρέλα» εσύ και οι άλλοι μπορείτε να βάζετε στο στόμα μας απόψεις που δεν είναι δικές μας και ποτέ δεν τις εκφράσαμε. Και δεν ερωτηθήκαμε γι αυτές, γιατί δεν υπήρχε η παραμικρή περίπτωση να ψηφίσουμε τέτοιες κρίσεις οι οποίες στοχεύουν να πλήξουν την αξιοπιστία της εφημερίδας που εργαζόμαστε και κατ’ επέκταση την κυκλοφορία της. Γιατί εμείς δεν έχουμε λόγους να πριονίζουμε το κλαδί που καθόμαστε. Όμως η εφημερίδα «Ελεύθερη Γνώμη» δημοσίευσε απόψεις οι οποίες μεθοδευμένα φαίνεται να απηχούν τις απόψεις των συντακτών. Μόνο που αν και η εφημερίδα βγήκε με χρήματα δικά μας, από τις συνδρομές μας στο ταμείο της ΕΣΗΕΑ, τα μέλη της Ένωσης του «Βήματος» και των «Νέων» δεν είχαν ιδέα γι’ αυτό το απαράδεκτο κείμενο και ποτέ δεν τους ζητήθηκε να εκφράσουν την «Ελεύθερη Γνώμη» τους. Μάλιστα δεν γνωρίζαμε καν ότι θα βγει αυτή η εφημερίδα και στα γραφεία του «Βήματος» τη μοίραζε μια διοικητική υπάλληλος. Αν κύριε Εκπρόσωπε ζητούσατε τη γνώμη των συντακτών του «Βήματος» όπως οφείλατε, θα έπρεπε να παραχαράξετε τη γνώμη τους για μια ακόμη φορά για να τη φέρετε στα μέτρα και τις επιδιώξεις σας. Αν εσείς αισθάνεστε «άχρηστοι» και δικαιολογείτε στο ελάχιστο το «αλήτες, ρουφιάνοι, δημοσιογράφοι», βρείτε τα με τον εαυτό σας. Απορώ πως η ΕΣΗΕΑ υιοθέτησε και δημοσίευσε ένα τέτοιο κείμενο «χυδαίου επαναστατισμού», χωρίς να έχουν ιδέα τα μέλη της των «Νέων» και του «Βήματος». Κύριοι Εκπρόσωποι μας, στον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη, που εργάζονται τα περισσότερα ενεργά μέλη σας, αναγνωρίζεται την Εργασιακή Επιτροπή ως αντιπρόσωπό τους ή τη συνέλευσή τους;
Γι αυτό δεν αναγνωρίζω και τη σημερινή συνέλευση: γιατί μέσα στον συνδικαλιστικό «αχταρμά» θέλετε να μου επιβάλλετε απόψεις που όχι μόνο δεν με εκφράζουν αλλά με βλάπτουν κι από πάνω. Αν η ΕΣΗΕΑ καλύπτει τέτοιες συνελεύσεις κακό του κεφαλιού μας, του δικού της και του δικού μας.
Κύριε εκπρόσωπε, η μοναδική αρμοδιότητα που σου έδωσαν οι συνάδελφοι που σε ψήφισαν, είναι να συγκαλείς τη γενική συνέλευση των συντακτών του «Βήματος» και να μεταφέρεις τη γνώμη τους στο Μικτό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ. Κανείς δεν σε ψήφισε εκπρόσωπο των συντακτών του «Βήματος» γενικώς, ούτε «διαχειριστή» της γνώμης τους. Περιμένω λοιπόν να πράξεις το καθήκον σου.
Νίκος Μαστροπαύλος
Συντάκτης του «Βήματος», μέλος της ΕΣΗΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου