Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2010

Για την κυριακάτικη εργασία στις εκλογές 7/11/2010

Από: Τάσο Αναστασιάδη
Προς: Εργαζόμενους(-ες) Βήματος
Κοιν/ση: ΔΣ ΕΣΗΕΑ
Θέμα: Σε σχέση με την κυριακάτικη εργασία στις 7/11/2010
5/11/2010 
Αγαπητοί συνάδελφοι (-σες),
Αρκετοί συνάδελφοι θα κληθούν να εργαστούν την Κυριακή, μεθαύριο, λόγω των εκλογών. Αλλά, αντίθετα απ’ό,τι συνέβαινε ως τώρα, η δουλειά τους δεν θα κρυσταλλωθεί σε έντυπη μορφή, αλλά μόνο στην ιντερνετική έκδοση του Βήματος. Κατά συνέπεια, καλώ τους συναδέλφους να είναι σε εγρήγορση για τα δικαιώματά μας, καθώς προφανώς συνδέεται και με τους μονομερείς πειραματισμούς της εργοδοσίας να εισάγει τα περίφημα κοινά «newsrooms».
Είναι προφανές (και η διεύθυνση μας το διαβεβαίωσε) ότι θα τηρηθούν όλες οι συμβάσεις, τουλάχιστον ως προς την αμοιβή. Υπενθυμίζω έτσι (καθώς στο Βήμα δεν έχουμε συνηθίσει την κυριακάτικη εργασία) ότι:
-         η αμοιβή της κυριακάτικης εργασίας ισούται με το διπλάσιο του συμβατικού ημερομισθίου της καθημερινής (συμφωνητικό 5/11/1971, άρθρα 1 & 2 «αμοιβή ανερχομένην εις το 1/25 του συνόλου των πράγματι λαμβανομένων υπ’αυτών τακτικών αποδοχών εις διπλούν»). Εννοείται επίσης ότι πρόκειται για «το σύνολο των τακτικών αποδοχών» -μαζί με επιδόματα, κλπ.
-         Κατά δεύτερον, το συμβατικό αυτό, διπλό, ημερομίσθιο πρέπει επιπλέον να σταθμιστεί πολλαπλασιαζόμενο επί 1,2 (όπως σταθμίζει το συμβατικό ημερομίσθιο η εργοδοσία μας -π.χ. στις ημέρες απεργίας- με βάση τη σύμβαση 15/7/2008, άρθρο 2 όπου ορίζεται «το 1/25 του καταβαλλόμενου μηνιαίου μισθού προσαυξημένο κατά 20%» ).
-         Τέλος (και αντίθετα απ’ό,τι συμβαίνει με τα σαββατιάτικα, όπου ο εργοδότης έχει το δικαίωμα να επιβάλει ρεπό, ή «ημέρα ανάπαυσης», και να πληρώσει μόνο το επιπλέον [το οποίο σημειώνεται για μια ακόμα φορά το Βήμα με το «έτσι θέλω» δεν το πληρώνει!] –βλ. ιδιωτική συμφωνία 9/12/2003), ο εργοδότης δεν έχει δικαίωμα να ζητήσει την αντικατάσταση της κυριακάτικης αμοιβής (ούτε τμηματικά ούτε ολόκληρη) με τέτοιο ρεπό.
Με λίγα λόγια για την αμοιβή της Κυριακής 7/11/2010 που πρέπει να πάρει ο κάθε συνάδελφος, πρέπει να πάρει το συνολικό του ακαθάριστο μηνιαίο μισθό και να τον πολλαπλασιάσει με το 2,4/25.
Παρακαλώ τους συναδέλφους να είναι προσεκτικοί για την εφαρμογή όλων των προβλέψεων και να ενημερώσουν την Ένωση (μέσω εμού) για οποιαδήποτε προβλήματα.
Ευχαριστώ,
Τάσος Αναστασιάδης
(εκπρόσωπος Βήματος στο μεικτό της ΕΣΗΕΑ) 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου