Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

Για ενδεχόμενους ατομικούς εκβιασμούς από την εταιρεία

Συνάδελφοι,
Όπως ξέρετε, ο εργοδότης μας αποφάσισε να σπάσει στην πράξη τις συλλογικές μας συμβάσεις απαιτώντας μας να υπογράψουμε ατομικά χαρτί αποκήρυξής τους (καταρχήν με δήθεν "αποδοχή" μείωσης μισθού κατά 20%).
Στην έκκληση που του κάναμε, έστω και για moratorium έως τη Δευτέρα που θα συναντηθεί το σωματείο μας με το εργοδοτικό σωματείο (του οποίου εξάλλου είναι πρόεδρος), ήταν σαφής: ΟΧΙ. [Βλ. και: Ενημέρωση του συναδέλφου εκπροσώπου του ΒήμαFM, 30/11/2011]
Το οποίο σημαίνει ότι θα κληθούμε ένας-ένας να υπογράψει ατομικά την καταδίκη του, καταρχήν ηθική και μετά υλική. Το έργο αυτό το έχουμε ξαναδεί παλαιότερα μετά τον εμφύλιο από την ελληνική αστυνομία και πρόσφατα από άλλους εργοδότες του τύπου (Αλαφούζο, Μπόμπολα, κλπ.). Ο δικός μας ευθυγραμμίστηκε, απλώς στο timing, με το Espresso.
Απέναντι σε αυτό το πρόγραμμα βαρβαρότητας έχουμε τοποθετηθεί συλλογικά. Στη συνέλευσή μας διατυπώσαμε το δικό μας συλλογικό "Οχι" με την απόφασή μας να τεθούμε αυτόματα σε στάση εργασίας και στη συνέχεια σε απεργία. Το ίδιο είπαν και τα σωματεία μας (βλέπε π.χ. την ανακοίνωση της 29/11/2011 της ΕΣΗΕΑ, αλλά και των υπολοίπων).
Με βάση την εργοδοτική εμπειρία, ωστόσο, ξέρουμε ότι αυτό που θα επιχειρηθεί είναι να αγνοηθεί η συλλογική μας ύπαρξη και να πιεστεί ατομικά ο κάθε συνάδελφος. Σε αυτές τις πιέσεις δεν θέλουμε ήρωες να αντισταθούν: θέλουμε απλώς να τηρήσουμε την αξιοπρέπειά μας. Και αυτή σημαίνει ότι ακολουθούμε τα σωματεία μας, με τα καταστατικά τους, και τις αποφάσεις μας.
Πράγμα που σημαίνει ότι η υπογραφή ατομικού χαρτιού, όποια μορφή και να έχει (ακόμα και απλή τζίφρα στην επιστολή του εργοδότη μας), με το οποίο τροποποιείται τμήμα των συμβατικών υποχρεώσεων της εργασίας μας, απαγορεύεται από τα καταστατικά μας.
Τα μέλη των ενώσεων και οι εκπρόσωποι, όπως και όσοι κατέχουν θέσεις ιεραρχίας στην παραγωγική διαδικασία (αρχισυντάκτες, διευθυντές σύνταξης, κλπ. -βλ.άρθρο 7 του καταστατικού μας) οφείλουν μάλιστα όχι απλά να αρνηθούν να υπογράψουν, αλλά και να το καταγγείλουν στην Ένωση. Εννοείται ότι για τα μέλη της Ένωσης, εγώ ως εκπρόσωπός της οφείλω, για όσους δεν ακολουθήσουν τις αποφάσεις μας αυτές, να τους παραπέμψω στο Πειθαρχικό ζητώντας τη διαγραφή τους από την Ένωση. Επίσης το ίδιο οφείλω να πράξω και για όσους συναδέλφους, ιδιαίτερα της ιεραρχίας, θελήσουν (καλοπροαίρετα ή όχι) να επηρεάσουν προς την ίδια κατεύθυνση άλλους συναδέλφους. Τέλος, οι ίδιοι όροι ισχύουν για όλους τους συναδέλφους, ακόμα και αν δεν ανήκουν, για οποιονδήποτε λόγο, σε κάποιο από τα σωματεία μας, καθώς ο συλλογικός εργαζόμενος είναι ενιαίος -τα ίδια δηλαδή ισχύουν για μέλη και μη μέλη, τόσο ως δικαιώματα όσο και ως υποχρεώσεις.
Αν επομένως σας ζητηθεί από οιονδήποτε της εταιρείας να υπογράψετε οποιοδήποτε χαρτί, οφείλετε αμέσως:
α) να εξηγήσετε ότι αυτό έχει απαγορευτεί από τα σωματεία μας -ακόμα και αν οι ίδιοι συμφωνούσατε με το περιεχόμενό του.
β) να ειδοποιήσετε αμέσως τους εκπροσώπους (στην περίπτωση του Βήματος εμένα -αλλά και οποιονδήποτε άλλο της Εργασιακής Επιτροπής).
Ευχαριστώ,
Τάσος Αναστασιάδης
εκπρόσωπος του Βήματος στο Μεικτό της ΕΣΗΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου