Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012

Ανακοίνωση Εργασιακής Επιτροπής ΔΟΛ. Ενημέρωση για τη Γενική Συνέλευση, 13/9/2012

eeee_130912.pdf Download this file

Εργασιακή Επιτροπή Εκπροσώπων Εργαζομένων του ΔΟΛ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

13/9/2012

Συνάδελφοι/σες,

Σήμερα, Πέμπτη 13/9/2012, πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση των διοικητικών του ΔΟΛ, με  στάση εργασίας και κάλεσμα της ΕΠΗΕΑ, μετά την απόλυση του συναδέλφου μας Ζαννή Γεωργούλη. Στη συνέλευση συμμετείχαν και συνάδελφοι δημοσιογράφοι και τεχνικοί του ΔΟΛ και της Multimedia, καθώς και εκπρόσωποι από τα σωματεία μας.

Στη συνέλευση έγινε εκτίμηση της κατάστασης, καθώς είναι ίσως η πρώτη φορά που ο οργανισμός απολύει συνάδελφο χωρίς την επίκληση κανενός “λόγου” -ακόμα και προσχηματικού-, με μόνη τη διεκδίκηση του “διευθυντικού δικαιώματος” να απολύει και μάλιστα δημιουργώντας προβλήματα στην αλυσίδα παραγωγής (και δη στο SAP) και με εμφανώς βάρβαρα κοινωνικά κριτήρια. Μπορεί να σημειωθεί, επιπλέον, ότι πριν λίγους μήνες είχε επιχειρηθεί πάλι απόλυση του συναδέλφου, αλλά πάρθηκε αμέσως πίσω, γιατί ήταν απαραίτητος στην παραγωγή. Απόδειξη ότι στο συγκεκριμένο τμήμα συνεχίστηκαν οι προσλήψεις με «παροχή υπηρεσιών» και μαύρης ανασφάλιστης εργασίας (μαθητείες, κλπ.)! Αυτό δίνει μια διάσταση αντεκδικητικότητας στη νέα απόλυση του συναδέλφου.

Έτσι, με σαφήνεια πρόκειται για απόλυση που είναι -όπως το λένε οι συνάδελφοί μας οι διοικητικοί- “αναίτια, καταχρηστική, παράνομη και στερούμενη κάθε ίχνους κοινωνικής ευαισθησίας”, στα οποία χαρακτηριστικά θα μπορούσαμε να προσθέσουμε και το “ανήθικο”, καθώς είχαν ζητήσει από τον απολυμένο συνάδελφο να “εκπαιδεύσει” νέους συναδέλφους -το οποίο και έκανε. Αυτές είναι πάντως πρακτικές που έχουν εισαχθεί σιγά-σιγά ακριβώς από τα τμήματα τεχνικών και τεχνολογίας και δηλητηριάζουν τώρα όλο τον οργανισμό.

Είναι προφανές ότι η απόλυση αυτή φιλοδοξεί να αποτελέσει την “κάρτα ελευθέρας” για τις επόμενες απολύσεις και αναδιαρθρώσεις, που με τόση “άνεση” φημολογούνται στους διαδρόμους (κυρίως για τα περιοδικά, για την ιντερνετική ενοποίηση, κλπ.). Και για αυτό πρέπει να την ακυρώσουμε -και μπορούμε!- ενώ επίσης είναι σαφές ότι δεν αφορά συγκεκριμένα τμήματα ή ειδικότητες αλλά τους εργαζόμενους, όλους μας!

Εκτιμήσαμε επίσης τους φόβους των ανθρώπων, τους κανιβαλισμούς των εργασιακών χώρων, τις πολιτικές εξαθλίωσης των μνημονίων, τις αδυναμίες των συνδικαλιστικών εκπροσωπήσεων. Ωστόσο επίσης εντοπίσαμε το διακύβευμα, που δεν έχει καμία σχέση με “αντικειμενικές” πραγματικότητες, αλλά μόνο με τη φιλοδοξία των επιχειρήσεων γενικά (και της δικής μας ειδικότερα) να μετατρέψουν τους ανθρώπους τους σε απλό “υλικό” χωρίς τις “ακαμψίες” των δικαιωμάτων του ανθρώπου -έως και του δικαιώματος στην επιβίωση.

Από τη σκοπιά αυτήν, διατυπώθηκε η απαίτηση να παρθεί πίσω η απόλυση αυτή αμέσως και, για αυτό, στο μέτρο που ο εργοδότης εξακολουθεί να αρνιέται ακόμα και τη στοιχειώδη συζήτηση, θα πρέπει (πέραν της νομικής διαδικασίας που καλώς θα ξεκινήσει ο θιγμένος συνάδελφος):

- Να γίνουν όλες οι προσπάθειες για γνωστοποίηση στην κοινωνία της εργοδοτικής αναλγησίας, με δημοσιοποίηση των δεδομένων και με οποιουσδήποτε άλλους τρόπους και ακτιβισμούς -όπως με κινητοποιήσεις στις εισόδους του κτιρίου, κλπ.

- Να τεθεί το ζήτημα στο σύνολο των σωματείων του τύπου, για ενιαία δράση με κλιμακούμενες απεργίες, ξεκινώντας αμέσως με 24-ωρη προειδοποιητική απεργία σε όλο τον οργανισμό (εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνο, ιντερνέτ…). Το διασωματειακό της Δευτέρας θα πρέπει να εξειδικεύσει την αρχική μέρα κινητοποίησης και την κλιμάκωσή της.

Ενωμένοι, με αλληλεγγύη όλων μας, θα νικήσουμε!

Εργασιακή Επιτροπή Εκπροσώπων Εργαζομένων του ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου