Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2011

Απέναντι στη βίαιη εισαγωγή «νέων τεχνολογιών», 6/1/2011

Προς: Συναδέλφους μου στο Βήμα
Από: Τάσο Αναστασιάδη, εκπρόσωπο εργαζομένων
Θέμα: Ένα παλαιό βοήθημα της ΠΟΕΣΥ απέναντι στις νέες εργασιακές σχέσεις με πρόσχημα την τεχνολογία
Ημερομηνία: 6/1/2011

Συνάδελφοι,
Δεδομένης της επιδείνωσης των συνθηκών δουλειάς μας, ιδιαίτερα εν όψει της «ιντερνετοποίησης», αναζήτησα την παλαιότερη μπροσούρα της ΠΟΕΣΥ για την εργασία σε computer (και με τίτλο «Πώς δεν θα γίνει εχθρός μας ο υπολογιστής»), αλλά διαπίστωσα ότι έχει εξαντληθεί (και ότι δεν υπάρχει πλέον ούτε στο site της ΠΟΕΣΥ!).

Αναγκάστηκα έτσι να την σκανάρω για να είναι διαθέσιμη. Μπορείτε να την δείτε:

Και μπορείτε να την «κατεβάσετε» απευθείας από τη διεύθυνση:
http://www.scribd.com/document_downloads/direct/46240568?extension=pdf&ft=1294316496&lt=1294320106&uahk=yYhJ2JfZUrZiFHtZAqf+1Ylm4QU

Παρόλο που πρόκειται για μια ήδη παλιά έκδοση (προ δεκαετίας), η επικαιρότητα του ζητήματος είναι ακόμα μεγαλύτερη και, σε ορισμένα τμήματα της δουλειάς, πολύ πιο άγρια και πιο μαζική: Έτσι, για παράδειγμα, η βίαιη φθορά της υγείας των εργαζομένων δεν αφορά μόνο τμήματα όπως η διόρθωση, το ατελιέ ή η ύλη, αλλά και τα διάφορα newsrooms, ή τα τμήματα μαζικής «παραγωγής ειδήσεων» -ιδιαίτερα με «βάρδιες», όπως στα διεθνή.

Σε λίγο, μάλιστα, θα αφορά ίσως απευθείας και τους ρεπόρτερς, γιατί -όπως είδαμε στο δικό μας μαγαζί τελευταία, δηλαδή μετά τις μαζικές απολύσεις στο Βήμα το Δεκέμβρη- συνάδελφοι από το εξωτερικό ρεπορτάζ κλήθηκαν (με απειλή απόλυσης) να βρίσκονται ατελείωτες ώρες στα γραφεία, υποτίθεται «για να φαίνονται», αλλά κυρίως για να πιέζονται σε μαζική παραγωγή ειδήσεων. Επιπλέον, με τα νέα συστήματα που ετοιμάζει η εργοδοσία (χωρίς καμία διαβούλευση με τους εργαζόμενους και χωρίς καν να τους έχει ενημερώσει για το είδος των αλλαγών που ετοιμάζεται να επιβάλει) φαίνεται πως και το εξωτερικό ρεπορτάζ θα αναλάβει ταυτόχρονα την παραγωγή της είδησης, τη συγγραφή και την εικονογράφησή της, τη διόρθωση, τη διαμόρφωση της σελίδας, κλπ., με computer ή με διάφορα «έξυπνα κινητά», κλπ.

Ασφαλώς, θα χρειαζόταν μια επικαιροποίηση, γιατί οι συνθήκες εργασίας είναι πολύ πιο άσκημες, αλλά και γιατί η υποτιθέμενη «κρίση» τους έχει αυξήσει την επιθετικότητα της εργοδοσίας και έχει μειώσει τις ικανότητες αντίστασης των εργαζομένων. Ωστόσο, ακόμα και αυτή η προ δεκαετίας μπροσούρα μπορεί να βοηθήσει λίγο στην αντιμετώπιση ορισμένων ζητημάτων.

Ας αναφέρω μόνο την υποχρέωση του εργοδότη (ή του εκπροσώπου του στην οργάνωση της εργασίας -στην περίπτωσή μας του αρχισυντάκτη ή του επικεφαλής του τμήματος) να διακόπτει τη δουλειά του κάθε εργαζομένου κάθε μία ή μιάμιση ώρα το πολύ για να τον υποχρεώσει σε διάλειμμα τουλάχιστον ενός τετάρτου. Η πρόβλεψη αυτή (από τη νομοθεσία -ευρωπαϊκή και ελληνική) γίνεται γιατί η φθορά του εργαζόμενου είναι μακροχρόνια και ούτε και ο ίδιος δεν τη συναισθάνεται. Για αυτό και ο νόμος (Π.Δ.398 17/19.12.1994, αρ.8/2&1) θεωρεί ότι μια τέτοια παράβλεψη του εργοδότη δεν είναι μόνο εργασιακό θέμα είναι και ποινικό.

Ας το συγκρίνουμε αυτό με το τί συμβαίνει πράγματι στο χώρο εργασίας μας ιδιαίτερα στα καινούργια τμήματα της «νέας τεχνολογίας», με την αυξανόμενη πίεση για μαζική παραγωγή (γενικώς ανόητων ή κλεψιμέικων) κειμένων (που μετρούνται με τα λεπτά της ώρας!) και όπου όποιος προσπαθεί να διατηρήσει την αξιοπρέπεια της δουλειάς του και του χώρου εργασίας απειλείται με απόλυση (ή και πράγματι απολύεται...).

Τάσος Αναστασιάδης
Εκπρόσωπος Βήματος στο Μεικτό της ΕΣΗΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου