Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2013

Οι νόμοι και οι αργίες της χώρας ισχύουν και στο Βήμα! 3/1/2013


Προς τους συναδέλφους μου στην εφημερίδα "Το Βήμα"
Κοιν/ση: ΕΣΗΕΑ, ΠΟΕΣΥ
Θέμα: Εργασία κατά την αργία των Θεοφανίων
Ημ/νία: 3/1/2013


Συνάδελφοι,

Ειδικότερα για όσους συναδέλφους πιέζονται από την εργοδοσία να δουλέψουν κατά την αργία (μετά από ανάλογα παρατράγουδα που παρατηρήθηκαν τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά).

Σας επισυνάπτω την ανακοίνωση του σωματείου μας, ειδικά για την αργία των Θεοφανίων, που πρακτικά σημαίνει ότι αύριο, Παρασκευή, 4 Ιανουαρίου 2013, είναι ημέρα αργίας και εφαρμόζονται οι ρυθμίσεις της νομοθεσίας και των συμφωνιών μεταξύ εργοδοτικών και εργατικών σωματείων.

Ό,τι εφαρμόζεται στις άλλες εφημερίδες και πρακτορεία ειδήσεων (και για να μην πάμε μακρυά, ό,τι εφαρμόζεται στα "Νέα") εφαρμόζεται και στο "Βήμα" και σε όλα του τα τμήματα (για παράδειγμα, στο webdesk του Βήματος -κανένας δεν είναι υπεράνω των σχετικών ρυθμίσεων).

Πιο συγκεκριμένα:

1) ο εργοδότης δεν μπορεί να υποχρεώσει κανέναν να δουλέψει τις αργίες: όπως έχει κατοχυρωθεί ήδη από το "Συμφωνητικό" μεταξύ ΕΣΗΕΑ και ΕΙΗΕΑ της 5/11/1971 -άρθρα 1 και 2-, ο εργοδότης αναρτάει την ονομαστική κατάσταση των "αποδεχομένων όπως εργαστούν συντακτών" 2 ημέρες προηγουμένως, με την πρόσθετη (πλεονασματικά μάλιστα) διευκρίνιση "της τοιαύτης απασχολήσεως ούσης προαιρετικής".

2) Κατά δεύτερον, όποιος αποδεχτεί να δουλέψει (σε βάρδιες) ημέρα αργίας (δηλαδή στην περίπτωσή μας αύριο, Παρασκευή, 4/1/2013) πρέπει να αμειφθεί με ένα πρόσθετο ημερομίσθιο συν την "προσαύξηση" (πέραν δηλαδή του ημερομισθίου που συμπεριλαμβάνεται στις μηνιαίες του αποδοχές). Η προσαύξηση αυτή είναι 1/25 του μηνιαίου μισθού για κάθε ημέρα τέτοιας απασχόλησης και δεν μπορεί να αναπληρωθεί από αντίστοιχο "ρεπό". Στην περίπτωση του ρεπό (όπως εφαρμόζεται στα Σάββατα), δεν αμείβεται με πρόσθετο ημερομίσθιο, πληρώνεται όμως σε κάθε περίπτωση την "προσαύξηση".

Συνάδελφοι,
Για όποια παραβίαση των ρυθμίσεων αυτών οφείλετε να απευθυνθείτε στον εκπρόσωπο (εμένα) για να γίνουν οι νόμιμες περαιτέρω διαδικασίες.

Ευχαριστώ και καλή χρονιά!
Τάσος Αναστασιάδης
Εκπρόσωπος του Βήματος στο Μεικτό της ΕΣΗΕΑ



ΥΓ. Πιο κάτω η σχετική ανακοίνωση του σωματείου μας



Η ΑΡΓΙΑ ΤΩΝ ΘΕΟΦΑΝΙΩΝ

 

 
27 Δεκεμβρίου 2012
ΕΝΩΣΙΣ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΟΠΩΛΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ

 
Εν όψει της εορτής-αργίας των Θεοφανίων οι συνάδελφοι των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών, του ΑΠΕ-ΜΠΕ και των εφημερίδων, θα εργαστούν ως εξής:
 
ΡΑΔΙΟΦΩΝΑ-ΤΗΛΕΟΡΑΣΕΙΣ
Επειδή για τους συντάκτες του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης δεν προβλέπεται μεταφορά της αργίας οι συντάκτες στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση, θα εργαστούν το Σάββατο και την Κυριακή, 5 και 6 Ιανουαρίου 2013, όπως εργάζονται τις αργίες και την Κυριακή.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, επειδή εφαρμόζονται οι ΣΣΕ ΕΣΗΕΑ – ΕΙΗΕΑ, οι συνάδελφοι θα εργαστούν την Παρασκευή, 4 Ιανουαρίου 2013 όπως εργάζονται τις αργίες.
ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ
Δεδομένου ότι η αργία των Θεοφανίων της 6 ης Ιανουαρίου 2013 συμπίπτει με ημέρα Κυριακή και σύμφωνα με τη ΣΣΕ μεταξύ ΕΙΗΕΑ και ΕΣΗΕΑ αλλά και ΕΠΗΕΑ και ΕΤΗΠΤΑ με ΕΙΗΕΑ η αργία αυτή μεταφέρεται για την Παρασκευή, 4 Ιανουαρίου 2013. Κατόπιν τούτου:
Την Παρασκευή, 4 Ιανουαρίου 2013, θα κυκλοφορήσουν όλες οι Σαββατιάτικες εκδόσεις, για την έκδοση των οποίων οι συντάκτες θα εργαστούν την Πέμπτη, 3 Ιανουαρίου.
Το Σάββατο, 5 Ιανουαρίου 2013, θα κυκλοφορήσουν όλες οι κυριακάτικες εκδόσεις.

Την Κυριακή, 6 Ιανουαρίου 2013, Θεοφάνια δεν θα κυκλοφορήσει ΚΑΜΙΑ εφημερίδα.
Τη Δευτέρα, 7 Ιανουαρίου 2013, θα κυκλοφορήσουν κανονικά όλες οι εκδόσεις της Δευτέρας, για την έκδοση των οποίων οι συντάκτες θα εργαστούν την Κυριακή 6 Ιανουαρίου.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ-ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
Οι υπάλληλοι των Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών δεν θα εργαστούν την Παρασκευή, 4 Ιανουαρίου 2013.
ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
Οι εργαζόμενοι στα Πρακτορεία εφημερίδων, θα εργαστούν ανάλογα με τις ημέρες κυκλοφορίας των εφημερίδων.
 
ΟΙ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου