Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

Πρωτοβουλία Μικτού, 18/1/2011: «Οι εργοδότες τα θέλουν όλα... Εμείς τι κάνουμε;»

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΜΕΛΩΝ ΜΙΚΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΣΗΕΑ, 18/1/2011
Οι εργοδότες τα θέλουν όλα…
Εμείς τι κάνουμε;


Την ώρα που στην Ελλάδα του Μνημονίου ένα τσουνάμι σαρώνει τα δικαιώματα, τις κατακτήσεις και τις ζωές των εργαζομένων, στα ΜΜΕ βρίσκεται σε εξέλιξη ένα ακόμη θρίλερ. Εκδότες και καναλάρχες, βλέποντας πλέον ότι οι νόμοι της κυβέρνησης και της τρόικας τους έχουν ανοίξει διάπλατα τον δρόμο, θέλουν και επιδιώκουν να τα πάρουν όλα –τώρα!

            Ιδού τι περιλαμβάνουν οι «προτάσεις» τους: σημαντικές μειώσεις στους μισθούς και περικοπή κατά το ήμισυ και πλέον της αμοιβής για εργασία Κυριακές και αργίες, πλήρης ελευθερία για συνέχιση των απολύσεων (και καμία κουβέντα, φυσικά, για τους εκατοντάδες που έχουν καρατομήσει ως σήμερα), αύξηση των ωρών εργασίας με παράλληλη ελευθερία διαμόρφωσης του ωραρίου από τους ίδιους, δυνατότητα να απασχολούν τον εργαζόμενο σε όλα τα μέσα των ομίλων τους με ένα μισθό και ένα γλίσχρο επιμίσθιο, ψαλίδισμα στην αποζημίωση λόγω συνταξιοδότησης, ακόμη πιο ασφυκτικό έλεγχο της ενημέρωσης.

            Ταυτόχρονα: ζητούν επιδοτήσεις από τον κρατικό κορβανά, δηλαδή από τους φορολογούμενους, χωρίς όμως να αναλαμβάνουν καμία δέσμευση για διατήρηση των θέσεων εργασίας. Διεκδικούν νέες φοροαπαλλαγές. Απαιτούν από το δημόσιο να τους χρηματοδοτήσει για την είσοδο στην ψηφιακή εποχή, χωρίς οι ίδιοι να βάλουν ούτε ένα ευρώ από την τσέπη τους και τα κέρδη που αποκόμισαν στο παρελθόν από το χρηματιστήριο.

            Και τι έχουν απέναντί τους οι εργοδότες; Μια ΕΣΗΕΑ, το ΔΣ της οποίας οδηγεί τον κλάδο από ήττα σε ήττα. Που βλέπει άπραγο τις εκατοντάδες απολύσεις, αλλά και έντυπα να κλείνουν το ένα μετά το άλλο. Που ανέχεται εκατοντάδες συνάδελφοι να μένουν απλήρωτοι επί μήνες ή να κόβονται ετσιθελικά οι αμοιβές τους. Που σφυρίζει αδιάφορα απέναντι στον «σφαγιασμό» και τις διώξεις που υφίστανται εκλεγμένα μέλη του Μικτού Συμβουλίου. Που τρώει «πόρτα» στα μαγαζιά και σκύβει το κεφάλι. Που προκηρύσσει απεργίες χαμένες από χέρι, χωρίς καμία προετοιμασία, «καίγοντας» τα σημαντικότερα όπλα των εργαζομένων. Που εθελοτυφλεί όταν τα site και portals σπάνε συστηματικά τις απεργίες, αφήνοντας ακάλυπτους τους συναδέλφους που εργάζονται σε αυτά. Που κρατά εκτός των γραμμών της χιλιάδες συναδέλφους, είτε επειδή αμείβονται με μπλοκάκια είτε επειδή δεν έχουν συμπληρώσει την απαιτούμενη… προϋπηρεσία, ενώ την ίδια στιγμή διατηρεί στις τάξεις της Ένωσης εργοδότες, διευθυντικά στελέχη και συστηματικούς απεργοσπάστες. Και πολλά ακόμη…

            Αυτό το διοικητικό συμβούλιο φέρει τεράστιες ευθύνες για την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε σήμερα. Δεν είναι σε θέση να διαπραγματευτεί και να υπογράψει με τους εργοδότες καμία αξιοπρεπή συλλογική σύμβαση, που να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων. Είναι ανίκανη, πλέον, να παίξει ακόμη και τον ρόλο του διαμεσολαβητή – ειδικά όσο επιμένει να παζαρεύει εν κρυπτώ τους μισθούς και την αξιοπρέπεια των συντακτών, χωρίς ενημέρωση των ίδιων και του Μικτού Συμβουλίου. Άλλωστε το ζητούμενο δεν είναι να υπογραφεί μία οποιαδήποτε «συλλογική σύμβαση», αλλά μία σύμβαση η οποία να διασφαλίζει τα πραγματικά δικαιώματα των δημοσιογράφων.

            Για όλους αυτούς τους λόγους:
  • Αρνούμαστε να δώσουμε λευκή επιταγή σε αυτό το ΔΣ να διαπραγματευτεί και να υπογράψει οποιαδήποτε σύμβαση, ειδικά στην περίπτωση που νομιμοποιεί την αυθαιρεσία και επιθετικότητα των εργοδοτών.
  • Απαιτούμε τη σύγκληση γενικής συνέλευσης του κλάδου και συνελεύσεων σε όλα τα μαγαζιά, προτού αναληφθεί οποιαδήποτε δέσμευση απέναντι στους εργοδότες.
  • Ζητάμε τη μετατροπή του Μικτού Συμβουλίου σε αποφασιστικό όργανο, με ουσιαστικές αρμοδιότητες.

            Δεν μπορούμε να τους αφήσουμε να πάρουν αποφάσεις για εμάς χωρίς εμάς, σε μια περίοδο που διαμορφώνεται το νέο τοπίο στα ΜΜΕ και οι συσχετισμοί που θα σφραγίσουν τα πολλά επόμενα χρόνια. Αν δεν το καταλαβαίνουν, είναι άξιοι της μοίρας τους. Aς παραιτηθούν!

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΜΕΛΩΝ
ΜΙΚΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΣΗΕΑ

Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

Ενημέρωση για ΒήμαFM, 18/1/2011

18/1/2011
Συνάδελφοι,
Σας επισυνάπτω σημερινή ενημέρωση του συναδέλφου και εκπροσώπου των εργαζομένων στο Βήμα FM στην ΕΣΗΕΑ, Παναγιώτη Δρίβα.
Τάσος Αναστασιάδης
Εκπρόσωπος εργαζομένων Βήματος στο Μεικτό της ΕΣΗΕΑ


Αγαπητοί συνάδελφοι,
Μετά τα όσα συνέβησαν και την επίσημη ενημέρωση από τον Γενικό Διευθυντή του σταθμού Γιάννη Πολίτη, ο οποίος με κάλεσε στο γραφείο του και μου ανακοίνωσε ότι ο σταθμός στο τέλος του μήνα αλλάζει χαρακτήρα και ο ίδιος αποχωρεί από τη θέση του Διευθυντή, προχώρησα στις εξής κινήσεις:
  • Καταρχάς ενημέρωσα όλους τους συναδέλφους για τις εξελίξεις
  • Ενημέρωσα το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, που συνεδρίαζε εκείνη την ώρα, ζητώντας να επικοινωνήσουν με τον πρόεδρο του ΔΟΛ Σταύρο Ψυχάρη ώστε να έχουμε μια ξεκάθαρη απάντηση για το τι σημαίνει αυτή η απόφαση και τις επιπτώσεις που θα έχει για τους εργαζόμενους.
  • Επικοινώνησα με τους εκπροσώπους των εργαζομένων στο Σταθμό στα υπόλοιπα Σωματεία (ΕΤΕΡ, ΕΠΗΕΑ) ώστε να υπάρξει συνολικός συντονισμός
  • Ενημέρωσα την εργασιακή επιτροπή του ΔΟΛ, η οποία αποφάσισε άμεσα να τεθούυμε σε αγωνιστική ετοιμότητα ώστε να αντιμετωπίσουμε ενδεχόμενο νέο προγκρομ απολύσεων   
Κατόπιν όλων αυτών αργά το απόγευμα, επικοινώνησε μαζί μου ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Πάνος Σόμπολος. Μου μετέφερε ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Ψυχάρη ο οποίος διαβεβαίωσε ότι ΔΕΝ τίθεται θέμα κλεισίματος του σταθμού.  
Αργότερα υπήρξε επίσημη ενημέρωση και από τον ίδιο τον κ. Πολίτη ότι τα πράγματα άλλαξαν  και ότι συνεχίζουμε κανονικά.
  • Ως εργαζόμενοι στο ΒΗΜΑ 99,5 ΔΕΝ έχουμε και ΔΕΝ επιθυμούμε να έχουμε καμία ανάμιξη σε επιχειρηματικές ή άλλες επιλογές.
  • Εργαζόμαστε κάτω απο δύσκολες συνθήκες, λόγω απολύσεων συναδέλφων μας στο πρόσφατο παρελθόν, ΚΑΙ καλύπτουμε κενά ώστε να μην επηρεαστεί η εύρυθμη λειτουργία του σταθμού.  
  • Απαιτούμε τήρηση των ΣΣΕ και αγωνιζόμαστε να εντάξουμε σε κανονικό καθεστώς εργασίας του νέους συναδέλφους οι οποίοι έτσι κι αλλιώς καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. 
Συνάδελφοι ευελπιστούμε η περιπέτεια τούτης της συχνότητας μαζί και των ολίγων εργαζόμενων που έχουμε απομείνει να σταματήσει εδώ. Εξάλλου η διασφάλιση της εργασιακής ηρεμίας συμβάλλει στην καλύτερη απόδοση όλων μας που τόσο έχει ανάγκη ο ΒΗΜΑ 99,5.
Ωστόσο, επειδή η επίθεση κατά των εργασιακών δικαιωμάτων στο χώρο των ΜΜΕ, προοιωνίζεται δυσοίωνα μαντάτα, τα οποία ήδη επηρεάζουν και το ΔΟΛ, ΔΕΝ ΕΦΗΣΥΧΑΖΟΥΜΕ. Παρακολουθούμε  τις εξελίξεις και παραμένουμε σε ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ.
Ο Εκπρόσωπος των εργαζόμενων του ΒΗΜΑ 99,5
στο Μικτό Συμβουλίο της ΕΣΗΕΑ
Παναγιώτης Δρίβας

Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2011

Απέναντι στη βίαιη εισαγωγή «νέων τεχνολογιών», 6/1/2011

Προς: Συναδέλφους μου στο Βήμα
Από: Τάσο Αναστασιάδη, εκπρόσωπο εργαζομένων
Θέμα: Ένα παλαιό βοήθημα της ΠΟΕΣΥ απέναντι στις νέες εργασιακές σχέσεις με πρόσχημα την τεχνολογία
Ημερομηνία: 6/1/2011

Συνάδελφοι,
Δεδομένης της επιδείνωσης των συνθηκών δουλειάς μας, ιδιαίτερα εν όψει της «ιντερνετοποίησης», αναζήτησα την παλαιότερη μπροσούρα της ΠΟΕΣΥ για την εργασία σε computer (και με τίτλο «Πώς δεν θα γίνει εχθρός μας ο υπολογιστής»), αλλά διαπίστωσα ότι έχει εξαντληθεί (και ότι δεν υπάρχει πλέον ούτε στο site της ΠΟΕΣΥ!).

Αναγκάστηκα έτσι να την σκανάρω για να είναι διαθέσιμη. Μπορείτε να την δείτε:

Και μπορείτε να την «κατεβάσετε» απευθείας από τη διεύθυνση:
http://www.scribd.com/document_downloads/direct/46240568?extension=pdf&ft=1294316496&lt=1294320106&uahk=yYhJ2JfZUrZiFHtZAqf+1Ylm4QU

Παρόλο που πρόκειται για μια ήδη παλιά έκδοση (προ δεκαετίας), η επικαιρότητα του ζητήματος είναι ακόμα μεγαλύτερη και, σε ορισμένα τμήματα της δουλειάς, πολύ πιο άγρια και πιο μαζική: Έτσι, για παράδειγμα, η βίαιη φθορά της υγείας των εργαζομένων δεν αφορά μόνο τμήματα όπως η διόρθωση, το ατελιέ ή η ύλη, αλλά και τα διάφορα newsrooms, ή τα τμήματα μαζικής «παραγωγής ειδήσεων» -ιδιαίτερα με «βάρδιες», όπως στα διεθνή.

Σε λίγο, μάλιστα, θα αφορά ίσως απευθείας και τους ρεπόρτερς, γιατί -όπως είδαμε στο δικό μας μαγαζί τελευταία, δηλαδή μετά τις μαζικές απολύσεις στο Βήμα το Δεκέμβρη- συνάδελφοι από το εξωτερικό ρεπορτάζ κλήθηκαν (με απειλή απόλυσης) να βρίσκονται ατελείωτες ώρες στα γραφεία, υποτίθεται «για να φαίνονται», αλλά κυρίως για να πιέζονται σε μαζική παραγωγή ειδήσεων. Επιπλέον, με τα νέα συστήματα που ετοιμάζει η εργοδοσία (χωρίς καμία διαβούλευση με τους εργαζόμενους και χωρίς καν να τους έχει ενημερώσει για το είδος των αλλαγών που ετοιμάζεται να επιβάλει) φαίνεται πως και το εξωτερικό ρεπορτάζ θα αναλάβει ταυτόχρονα την παραγωγή της είδησης, τη συγγραφή και την εικονογράφησή της, τη διόρθωση, τη διαμόρφωση της σελίδας, κλπ., με computer ή με διάφορα «έξυπνα κινητά», κλπ.

Ασφαλώς, θα χρειαζόταν μια επικαιροποίηση, γιατί οι συνθήκες εργασίας είναι πολύ πιο άσκημες, αλλά και γιατί η υποτιθέμενη «κρίση» τους έχει αυξήσει την επιθετικότητα της εργοδοσίας και έχει μειώσει τις ικανότητες αντίστασης των εργαζομένων. Ωστόσο, ακόμα και αυτή η προ δεκαετίας μπροσούρα μπορεί να βοηθήσει λίγο στην αντιμετώπιση ορισμένων ζητημάτων.

Ας αναφέρω μόνο την υποχρέωση του εργοδότη (ή του εκπροσώπου του στην οργάνωση της εργασίας -στην περίπτωσή μας του αρχισυντάκτη ή του επικεφαλής του τμήματος) να διακόπτει τη δουλειά του κάθε εργαζομένου κάθε μία ή μιάμιση ώρα το πολύ για να τον υποχρεώσει σε διάλειμμα τουλάχιστον ενός τετάρτου. Η πρόβλεψη αυτή (από τη νομοθεσία -ευρωπαϊκή και ελληνική) γίνεται γιατί η φθορά του εργαζόμενου είναι μακροχρόνια και ούτε και ο ίδιος δεν τη συναισθάνεται. Για αυτό και ο νόμος (Π.Δ.398 17/19.12.1994, αρ.8/2&1) θεωρεί ότι μια τέτοια παράβλεψη του εργοδότη δεν είναι μόνο εργασιακό θέμα είναι και ποινικό.

Ας το συγκρίνουμε αυτό με το τί συμβαίνει πράγματι στο χώρο εργασίας μας ιδιαίτερα στα καινούργια τμήματα της «νέας τεχνολογίας», με την αυξανόμενη πίεση για μαζική παραγωγή (γενικώς ανόητων ή κλεψιμέικων) κειμένων (που μετρούνται με τα λεπτά της ώρας!) και όπου όποιος προσπαθεί να διατηρήσει την αξιοπρέπεια της δουλειάς του και του χώρου εργασίας απειλείται με απόλυση (ή και πράγματι απολύεται...).

Τάσος Αναστασιάδης
Εκπρόσωπος Βήματος στο Μεικτό της ΕΣΗΕΑ